Jogurt jest surowcem spożywczym wytwarzanym z mleka
sfermentowanego za pośrednictwem bakterii Lactobacillus bulgaricus i
Streptococcus thermophilus. Po podgrzaniu wstępnym, mleko może być pełne,
pół-pełne, chude, rekombinowane i rekonstytuowane. Mikroorganizmy produktu
końcowego muszą być obfite i odpowiednie.
Ekstrakt z jogurtu wytwarzany jest
z fermentowanego, odtłuszczonego mleka.
Słowo jogurt pochodzi z tureckiego określenia gęstego mleka. Od
tysięcy lat, jogurt jest potrawą o wysokiej biologicznie wartości, ponieważ
zawiera liczne witaminy, wapń, fosfor i inne minerały.
Skład chemiczny ekstraktu z jogurtu BingoSpa
Węglowodany
Wskutek działania bakterii mlecznych w trakcie procesu fermentacji, ilość
laktozy w jogurcie (typowego węglowodanu w produktach mlecznych) jest mniejsza
niż w mleku. Jednakże dodanie mleka w proszku przy produkcji jogurtu podnosi
poziom tego węglowodanu. Bakterie jogurtowe posiadają liczne enzymy zamieniające
laktozę w kwas mlekowy.
Proteiny
Proteiny jogurtowe są wysokiej jakości
łatwo wchłanianymi substancjami, ponieważ bakterie mlekowe częściowo trawią je
uwalniając ich fragmenty (peptydy) i aminokwasy. Proteiny jogurtu zawierają
znaczącą przewagę lizyny. Wskutek dosypania mleka w proszku w procesie produkcji
jogurtu zawartość protein w niektórych jogurtach jest nawet większa niż w
mleku.
Witaminy
Ilość witamin zależy od składu
witaminowego mleka i obróbki cieplnej podczas produkcji jogurtu. Fermentacja
zwiększa poziom witamin takich jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), pirydoksyna
(B6), niacyna i szczególnie kwas foliowy a zmniejsza poziom witaminy B12 i C.
Minerały
Jogurt jest doskonałym źródłem wapnia. Wapń odgrywa
kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jest głównym składnikiem kości i
zębów. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
kurczenia się mięśni, koagulacji krwi, produkcji hormonów, aktywności serca,
itd. Wapń ustawicznie jest eliminowany z organizmu i musi być uzupełniany
szczególnie w okresie zwiększonego zapotrzebowania na ten surowiec (wzrost,
ciąża, karmienie piersią, menopauza, starzenie się). Co więcej, jogurt jest
doskonałym źródłem fosforu i magnezu, minerałów niezbędnych dla regulacji wielu
procesów łącznie z metabolizmem i odkładaniem wapnia w kościach.
Właściwości kosmetyczne ekstraktu z jogurtu BingoSpa
Celem kosmetycznego wykorzystania ekstraktu z jogurtu BingoSpa
jest przywrócenie skórze naturalnej równowagi, w oparciu o witaminy i minerały w
nim zawarte.
Witaminy i minerały wzmacniają skórę chroniąc ją przed stresem,
poprawiając jej mechanizmy obronne i redukując wczesne oznaki starzenia.
Działanie kondycjonujące na skórę
Wynika ono z obecności
protein, węglowodanów, alfa-hydroksykwasów (kwas mlekowy) i witamin w
jogurcie.
• Proteiny
Polarna natura protein daje im zdolność
wiązania cząsteczek wody poprzez wiązania wodorowe. Na działanie to nie wpływa
masa cząsteczkowa protein. Jednakże, gdy celem jest penetracja warstw skóry i
nawilżenie jej głębszych warstw, peptydy o krótkich łańcuchach, o niskiej masie
cząsteczkowej pozwalają uzyskać lepszy efekt. Dlatego, proteiny o niskiej masie
cząsteczkowej są lepszymi substancjami nawilżającymi dla głębszych warstw skóry,
podczas gdy te o wyższej masie cząsteczkowej – ze względu na działanie
filmogeniczne – lepsze są dla uzyskania nawilżenia powierzchniowego oraz
ujędrnienia i wygładzenia skóry.
• Węglowodany
Węglowodany są powszechnie
wykorzystywanymi w kosmetyce substancjami aktywnymi. Związki te są
higroskopijne, co oznacza, że adsorbują wodę przyczyniając się do utrzymania
właściwego poziomu nawilżenia w warwie rogowej. Związki te budują wiązania
wodorowe zapobiegając masowej utracie wody i redukując odwodnienie. Ponadto,
niektóre z węglowodanów tworzą powłokę ochronną na skórze zapobiegające utracie
wody transepidermalnej.
• α-hydroksykwasy (AHA)
Większość AHA to substancje
fizjologiczne, naturalne i nietoksyczne. Pobudzają normalny proces keratynizacji
i złuszczania naskórka i są szczególnie delikatne dla wrażliwej skóry (Yu RJ
& Van Scott EJ, 2002).
• Witaminy
Z punktu widzenia piękna i funkcjonalności,
obecne badania wskazują, że niektóre witaminy i ich pochodne potęgują działanie
preparatów kosmetycznych i przyborów toaletowych. Co więcej, testy laboratoryjne
i kliniczne dostarczają jasnych dowodów na to, że witaminy stosowane we
właściwych ilościach, odgrywają ważną rolę w ochronie, poprawie i procesie
odnowy skóry.
Miejscowo aplikowane witaminy korzystnie wpływają na wiele
dolegliwości skórnych takich jak przesuszenie, łuszczenie czy zmarszczki. Co
więcej, naturalność witamin zachęca do ich wprowadzania do preparatów
kosmetycznych ukierunkowanych na działanie zmiękczające i wygładzające. Witaminy
są substancjami funkcjonalnymi, ponieważ penetrują skórę, a przy właściwym ich
stosowaniu, są bezpieczne i nie wywołują skutków ubocznych (Idson B, 1993).
Stymulowanie regeneracji komórek
α-hydroksykwasy (AHA) działają na warstwę rogową skóry. Wpływają
na kohezję korneocytów w najgłębszych warstwach skóry. W konsekwencji, warstwa
rogowa staje się cieńsza a powierzchnia skóry bardziej elastyczna.
Klas mlekowy jest naturalnym AHA obecnym w mleku (i w
produktach mlecznych) oraz w miodzie. Ze względu na właściwości kwasowe,
zalecany jest jako naturalny eksfoliant o silnym działaniu nawilżającym.
Ekstrakt z jogurtu BingoSpa zalecany jest w kosmetykach o
działaniu stymulującym skórę, rewitalizującym, nawilżającym, wygładzającym
i kondycjonującym oraz których celem jest złuszczanie naskórka.
Zaleca się dozowanie na poziomie 0,5 – 5%.
Pojemność 50 ml