|
SKŁAD: ekstrakt zielonej herbaty związany z fosfatydylocholiną, polifenole
|
|
Ekstrakt zielonej herbaty z fitozomami Zielona herbata jest najstarszą herbatą świata, w Chinach to tradycja sięgająca blisko pięciu tysiącleci. Botanicznie herbata należy do rodziny kameliowatych, w obrębie których znajduje się gatunek Thea sinensis lub inaczej Camelia sinensis. Surowcem do produkcji są liście i pąki. W procesie produkcji w zależności od gatunku liście duszone są na parze, "przesmażane" na wielkich patelniach, bądź też prażone, następnie zwijane i suszone. Nie poddaje się ich procesowi fermentacji i to sprawia, że zachowują moc leczniczą. Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofilina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne glikozydyflawonoidowe, pochodne kwercytyny i kempferolu. Obecne są także liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki m. in. chlorofil, ksantofil, karoten, teaflawina, tearubigina. Aktywne związki otoczone są cząsteczkami fosfatydylocholiny tworząc tzw. fitozomy. Tak przygotowany preparat nie ulega zbyt wczesnemu strawieniu w przewodzie pokarmowym, a tym samym jego biologiczna wartość jest niemal całkowicie wykorzystywana przez organizm. To bogactwo przyjaznych człowiekowi związków sprawia, że preparat w kapsułkach to prawdziwy zielony sojusznik zdrowia, "służący do oczyszczenia duszy i harmonii z przyrodą, otwierający wrota nieśmiertelności" - jak mówią Chińczycy. Działanie preparatu: - zielona herbata dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, obniża ciśnienie tętnicze - hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych - saponiny redukują ilość tłuszczów we krwi - hamuje predyspozycje do koagulacji płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą skuteczność przypisuje się epigallokatechinie - dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciwbakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł) - zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą - dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie - posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia, aktywne związki m. in. katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne - zielona herbata spożywana w kapsułkach, nie zawiera kofeiny, działa uspakajająco, nie pozostawia osadu na zębach.a przyjemnym efektem ubocznym jest świeży oddech
Jedyne w swoim rodzaju zdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z doskonałego współdziałania poszczególnych związków aktywnych zawartych we wszystkich składnikach.
OPAKOWANIE: 60 kapsułek
|