Kawa Zespresso swój wyborny smak zawdzięcza wyjątkowemu procesowi parzenia!
Etapy procesu:
1. Wprowadzenie wody
Woda z dyfuzora przechodzi przez aluminiowe otwory znajdujące się w górnej części kapsułki. Poprzez te otwory, zostaje wprowadzona do wnętrza kapsułki, ze specjalnie uszczelnionym dnem.
2. Wstępne napełnianie
Gorąca woda, nieznajdująca natychmiastowego ujścia ze szczelnie zamkniętej kapsułki, wypełnia ją po brzegi, zaś dzięki wzrastającemu ciśnieniu, następuje proces nasączania kawy poprzez wodę, wydobywając z niej 100% organoleptycznych i aromatycznych właściwości.
3. Ciśnienie
Ciśnienie wewnątrz kapsułki (około 18 barów) wzrasta stopniowo, popychając dno kapsułki w kierunku stalowej igły/ bolca, pozostającej samoistnie pod spodem obudowy kapsułki aż do momentu zakończenia procesu jej dziurkowania/ przebicia/ perforacji
4. Napełnianie właściwe
Następnie rozpoczyna się proces właściwego napełniania. Ciśnienie wody pozostaje bez zmian, pozwalając na optymalne wydobycie wszystkich cennych i lotnych aromatów kawy.
Powyższy proces, doskonale znany jako „pre-infusion“ pozwala na całkowite wydobycie pełnego smaku i aromatu kawy wprost do filiżanki, dzięki perfekcyjnemu i jednolitemu przejściu wody poprzez drobno zmielone ziarenka kawy umieszczone w kapsułce. Papierowy filtr, znajdujący się na spodzie kapsułki, zapobiega przedostaniu się na zewnątrz jakichkolwiek, minimalnych ilości kawy, co mogłoby zmienić jej proporcje.
Jedynie ciśnieniowy ekspres do kawy Zespresso Cafe i kapsułki mogą uwydatnić w pełni smak, charakter i aromat mieszanek kawowych Zespresso.
Zmysłowo delikatna, gęsta i puszysta.
Ciesząca nie tylko oko, lecz doprowadzająca do rozkoszy nasze kubki smakowe. W kolorze złotego marmuru. Świadcząca o wyjątkowej jakości przygotowanego espresso, jak również poprzez swoje unikatowe przymioty wprowadzająca nas w błogi stan nirwany. Rozpuszczająca powoli i delikatnie w swoich głębinach maleńkie ziarenka cukru…mmm
Crema Espresso
Kremowa nuta Twojej filiżanki kawy Zespresso Cafe
Jej brak, to oznaka nieodpowiedniego sposobu zaparzenia kawy, wynikająca ze zbyt dużego ciśnienia wody lub jej temperatury.
„Łatwiej zmienić religię niż kawę“
Wolter
Jednym także z istotnych elementów wpływających na smak kawy jest jakość wody używanej do jej parzenia. Kawa z nadmiarem wapnia lub ołowiu? Nie brzmi to zbyt dobrze. Niestety jednak jak podają źródła aż w 62% płynąca woda z kranów nie nadaje się do picia. Ołów, kadm, chrom, azbest, chloroform, pestycydy oraz liczne detergenty to tylko niewielka część z zanieczyszczeń jakie zawiera woda pitna w naszych kranach, obniżając walory smakowe przygotowywanych napojów. „Substancje toksyczne mogą być zawarte w wodzie do picia w wyniku skażenia wody surowej, w wyniku stosowania nieodpowiednich procesów jej uzdatniania oraz skażenia w sieci wodociągowej i instalacjach wewnętrznych“.
Zatem jeśli chcemy wydobyć wszystkie walory smakowe z naszej kawy pamiętajmy o używaniu filtrowanej we właściwy sposób wody.
Mocna i bardziej gęsta o aksamitnej konsystencji oraz charakterystycznym silnym i trwałym akcencie smakowym?
A może delikatna z nutą kakao i lekkim posmakiem słodyczy?
Zapomnij się w wyjątkowej kolekcji kaw Zespresso Café i wybierz jedną z nich!