WYSYŁKA DZISIAJ !!!
CODZIENNIE W DNI ROBOCZE
WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:
1) deklarację odbioru przesyłki "za pobraniem" lub 2) skan przelewu albo 3) wpłacić za pośrednictwem "Płacę z Allegro"
EKSPERYMENTALNA CHEMIA FIZYCZNA
WYBRANE ZAGADNIENIA
Adam Nodzeński, Paweł Baran, Krystyna Kreiner, Agnieszka Orzechowska - Zięba
Stan książki: NOWA Wydawnictwo: AGH Kraków Stron: 156 Okładka: miękka Format: B5 Spis treści:
1. Wstęp........................................................................................................................... 9
2. Fizykochemiczne właściwości czystych cieczy i roztworów...................................... 11
2.1. Napięcie powierzchniowe...................................................................................... 11
2.1.1. Napięcie powierzchniowe czystych cieczy................................................... 11
2.1.2. Napięcie powierzchniowe roztworów.......................................................... 13
2.1.3. Zależność napięcia powierzchniowego od temperatury................................ 17
2.1.4. Metody pomiaru napięcia powierzchniowego.............................................. 18
2.1.4.1. Metoda wzniesienia kapilarnego..................................................... 18
2.1.4.2. Metoda kroplowa (stalagmometryczna).......................................... 19
2.1.4.3. Metoda odrywania pierścienia (tensjometryczna)........................... 21
2.1.4.4. Metoda maksymalnego ciśnienia baniek......................................... 22
2.2. Parachora............................................................................................................... 23
2.3. Lepkość cieczy czystych i roztworów.................................................................... 26
2.3.1. Metody pomiaru lepkości............................................................................. 30
2.3.1.1. Metoda oparta na pomiarze prędkości wypływu cieczy
z rurki kapilarnej............................................................................ 30
2.3.1.2. Metoda oparta na pomiarze prędkości opadania kulek
w badanej cieczy............................................................................ 32
2.4. Refrakcja............................................................................................................... 34
2.5. Absorpcja światła................................................................................................... 38
2.5.1. Prawa absorpcji............................................................................................ 39
2.5.1.1. Prawo Bouguera-Lamberta, tzw. pierwsze prawo adsorpcji........... 39
2.5.1.2. Prawo Beera, tzw. drugie prawo absorpcji....................................... 40
2.5.1.3. Prawo addytywności absorpcji, tzw. trzecie prawo absorpcji.......... 41
2.5.1.4. Odchylenia od praw absorpcji......................................................... 41
2.5.1.5. Aparatura i technika przeprowadzenia pomiarów........................... 43
2.6. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 45
2.6.1. Badanie wpływu alkoholi o różnej długości łańcucha węglowodorowego na napięcie powierzchniowe wody............................... 45
2.6.2. Badanie wpływu kwasów o różnej długości łańcucha węglowodorowego na napięcie powierzchniowe wody............................... 45
2.6.3. Wyznaczanie współczynnika temperaturowego
napięcia powierzchniowego........................................................................ 46
2.6.4. Badanie addytywności parachory i jej niezależności od temperatury............ 46
2.6.5. Wyznaczanie parachory roztworu w zależności od jego składu.................... 47
2.6.6. Wyznaczanie lepkości cieczy metodą Ostwalda........................................... 47
2.6.6.1. Wpływ stężenia na lepkość roztworu żelatyny................................ 48
2.6.7. Wyznaczanie lepkości metodą opadającej kulki........................................... 48
2.6.7.1. Wpływ stężenia na lepkość roztworów gliceryny............................ 49
2.6.7.2. Badanie wpływu temperatury na lepkość roztworów gliceryny....... 49
2.6.8. Sprawdzenie addytywności refrakcji dla roztworów elektrolitów................ 50
2.6.9. Sprawdzenie addytywności refrakcji dla szeregu homologicznego estrów... 51
2.6.10. Wyznaczanie refrakcji gliceryny i roztworów gliceryny............................ 52
2.6.11. Sprawdzenie addytywności refrakcji dla roztworów sacharozy................. 52
2.6.12. Widmo absorpcyjne błękitu tymolowego................................................... 53
3. Termochemia............................................................................................................... 57
3.1. Prawo Hessa........................................................................................................... 57
3.2. Ciepło zobojętniania i termoneutralność soli.......................................................... 59
3.3. Ciepło rozpuszczania............................................................................................. 61
3.4. Molowe ciepła parowania, topnienia i sublimacji................................................... 65
3.5. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 67
3.5.1. Wyznaczanie ciepła zoboj ętniania............................................................... 67
3.5.2. Wyznaczanie ciepła rozpuszczania kwasu benzoesowego........................... 69
3.5.3. Wyznaczanie ciepła rozpuszczania soli........................................................ 73
3.5.4. Wyznaczanie ciepła parowania cieczy......................................................... 75
4. Równowaga w układach wieloskładnikowych........................................................... 78
4.1. Reguła faz Gibbsa.................................................................................................. 78
4.2. Równowaga fazowa w dwuskładnikowym układzie dwóch cieczy
o ograniczonej wzajemnej mieszalności................................................................ 79
4.3. Wzajemna rozpuszczalność cieczy w układzie trójskładnikowym......................... 83
4.4. Prawo podziału Nernsta......................................................................................... 85
4.5. Ekstrakcja.............................................................................................................. 87
4.6. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 89
4.6.1. Badanie równowagi układu dwuskładnikowego fenol - woda
w obszarze ograniczonej mieszalności obu cieczy....................................... 89
4.6.2. Badanie równowagi fazowej w układzie trójskładnikowym
toluen - woda - alkohol etylowy................................................................. 90
4.6.3. Wyznaczenie współczynnika podziału dla kwasu octowego
w układzie dwóch niemieszających się rozpuszczalników........................... 91
4.6.4. Wyznaczenie współczynnika podziału kwasu benzoesowego...................... 92
5. Roztwory...................................................................................................................... 93
5.1. Prężność pary roztworu. Azeotropia...................................................................... 93
5.1.1. Skład pary nad mieszaniną cieczy................................................................. 93
5.1.2. Ciecze o nieograniczonej wzajemnej rozpuszczalności................................ 94
5.1.2.1. Typ I. Roztwory doskonałe............................................................. 94
5.1.2.2. Typ II. Dodatnie odchylenia od prawa Raoulta................................ 95
5.1.2.3. Typ III. Ujemne odchylenia od prawa Raoulta................................ 96
5.1.3. Układy zeotropowe i azeotropowe............................................................... 96
5.1.4. Destylacja mieszanin dwuskładnikowych.................................................... 96
5.2. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 100
5.2.1. Otrzymywanie azeotropu za pomocą kolumny destylacyjnej....................... 100
6. Elektrochemia............................................................................................................. 101
6.1. Przewodność elektrolitów...................................................................................... 101
6.1.1. Miareczkowanie konduktometryczne.......................................................... 102
6.2. Ogniwa elektrochemiczne...................................................................................... 104
6.2.1. Siła elektromotoryczna ogniwa.................................................................... 104
6.2.2. Miareczkowanie potencjometryczne............................................................ 104
6.2.3. Potencjometryczne oznaczanie pH............................................................... 107
6.2.4. Ogniwa stężeniowe...................................................................................... 108
6.3. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 111
6.3.1. Miareczkowanie konduktometryczne kwasów i zasad................................. 111
6.3.2. Potencjometryczne oznaczenie stężenia roztworu AgN03
przez miareczkowanie roztworem KI.......................................................... 112
6.3.3. Oznaczanie pH za hirudina pomocą pehametru.......................................................... 113
6.3.4. Wyznaczanie metodą potencjometryczną
nieznanych aktywności jonów..................................................................... 113
7. Kinetyka reakcji chemicznych
Wyznaczanie stałej szybkości reakcji i energii aktywacji........................................ 117
7.1. Równanie kinetyczne, rząd i cząsteczkowość reakcji............................................. 119
7.1.1. Równanie kinetyczne reakcji pierwszego rzędu........................................... 120
7.1.2. Równanie kinetyczne reakcji drugiego rzędu............................................... 122
7.2. Wpływ temperatury na szybkość reakcji................................................................ 124
7.3. Kataliza i katalizatory............................................................................................ 125
7.4. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 126
7.4.1. Wyznaczenie stałej szybkości reakcji I rzędu
dla katalizowanej kwasem hydrolizy octanu metylu.................................... 126
7.4.2. Wyznaczanie stałej szybkości reakcji utleniania
jonów S2C>3~ jonami Fe3+............................................................................ 128
7.4.3. Wyznaczanie stałej szybkości reakcji inwersji sacharozy............................. 129
8. Zj awiska powierzchniowe........................................................................................... 133
8.1. Adsorpcja............................................................................................................... 133
8.1.1. Adsorpcja fizyczna i chemiczna................................................................... 134
8.1.2. Równowaga adsorpcyjna............................................................................. 134
8.1.3. Izotermy adsorpcj i........................................................................................ 136
8.1.3.1. Izoterma adsorpcji Freundlicha....................................................... 137
8.1.3.2. Izoterma adsorpcji Langmuira........................................................ 138
8.2. Chromatografia cieczowa...................................................................................... 140
8.3. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 141
8.3.1. Wyznaczenie izotermy adsorpcj i substancj i rozpuszczonej.......................... 141
8.3.2. Chromatografia kolumnowa.
Chromatograficzne rozdzielanie barwników liści........................................ 143
8.3.3. Chromatograficzne rozdzielanie jonów metodą kolumnową........................ 144
8.3.4. Chromatografia bibułowa.
Chromatograficzne rozdzielanie kationów.................................................. 144
9. Koloidy......................................................................................................................... 146
9.1. Optyczne właściwości koloidów. Efekt Tyndalla................................................... 148
9.2. Budowa koloidów hydrofobowych (zoli hydrofobowych)..................................... 149
9.3. Koagulacja koloidów............................................................................................. 150
9.4. Elektryczne właściwości układów koloidalnych
- zjawiska elektrokinetyczne................................................................................. 151
9.5. Ćwiczenia laboratoryjne........................................................................................ 152
9.5.1. Otrzymywanie zolu uwodnionego tlenku żelaza(III).................................... 152
9.5.2. Otrzymywanie zolu uwodnionego tlenku żelaza(III)
metodą Grahama.......................................................................................... 153
9.5.3. Oznaczanie wartości koagulacyjnych zolu uwodnionego
tlenku żelaza(III)......................................................................................... 153
Literatura........................................................................................................................ 155
CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ DARMOWY FRAGMENT!!!
Polecamy inne książki w dziale CHEMIA:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Panelealle |
|
|
|