Tytuł |
Ekonomika i organizacja w gastronomii |
Autor |
Anna Grontkowska, Bogdan Klepacki |
Wydawca |
Format AB |
Rok wydania |
2008 |
Liczba stron |
320 |
Wymiary |
miękka |
Okładka |
170 x 240 mm |
ISBN |
[zasłonięte]978-83184-26-9 |
Numer dopuszczenia 35/2008
Spis treści
ROZDZIAŁ 1. ZAGADNIENIA PODSTAWOWE – WIADOMOŚCI WSTĘPNE
1.1. Ekonomia jako nauka o dysponowaniu zasobami
1.2. Proces produkcji i jego elementy
1.3. Dziedziny produkcji
1.4. Istota i cele gospodarowania
1.5. Towar i produkcja towarowa
1.6. Fazy cyklu gospodarczego
1.7. Funkcje pieniądza
1.8. Gospodarka naturalna i towarowo-pieniężna
1.9. Ekonomiczne i społeczne znaczenie gastronomii i przemysłu gastronomicznego
1.10. Polska Klasyfikacja Działalności
1.11. Produkt krajowy brutto i dochód narodowy – tworzenie i podział
1.12. Budżet państwa – wpływy i wydatki budżetowe
1.13. Kompetencje administracji rządowej i samorządowej
ROZDZIAŁ 2. ISTOTA GOSPODARKI RYNKOWEJ
2.1. Istota gospodarki rynkowej
2.2. Pojęcie i klasyfikacja rynku
2.3. Cechy gospodarki rynkowej
2.4. Elementy rynku
2.5. Prawo popytu i prawo podaży
2.6. Funkcje cen i zasady ich kształtowania
2.7. Prawo Engla
2.8. Podstawowe struktury rynkowe
2.9. Decyzje konsumenta i producenta
ROZDZIAŁ 3. PODMIOTY GOSPODARCZE
3.1. Pojęcie i cechy przedsiębiorstw
3.2. Pojęcie działalności gospodarczej i przedsiębiorcy
3.3. Klasyfikacja podmiotów gospodarczych ze względu na rodzaj prowadzonej działalności
3.4. Rodzaje przedsiębiorstw ze względu na formę organizacyjno-prawną
3.5. Formy prawne jednostek gospodarczych
3.6. Zasady prowadzenia działalności gospodarczej – rodzaj działalności, lokalizacja
3.7. Etapy załatwiania formalności związanych z podjęciem działalności gospodarczej na własny rachunek
3.8. Dokumentacja założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa
3.9. Możliwości pozyskiwania kapitału
3.10. Zasady sporządzania, kontroli i przechowywania dokumentów księgowych
3.11. Wykorzystanie techniki komputerowej w rachunkowości
3.12. Zakończenie prowadzenia działalności
3.13. Wynik finansowy
ROZDZIAŁ 4. ORGANIZACJA I ZARZĄDZANIE PODMIOTAMI GOSPODARCZYMI
4.1. Miejsce gastronomii w gospodarce rynkowej
4.2. Struktura organizacyjna przemysłu gastronomicznego
4.3. Właściwości systemu żywienia otwartego i zamkniętego
4.4. Klasyfikacja rodzajowa placówek gastronomicznych
4.5. Organizacje branżowe
4.6. Schematy organizacyjne gastronomii
4.7. Stanowiska gastronomiczne, ich zadania i zakres odpowiedzialności
4.8. Wymagania terenowe i środowiskowe lokalizacji placówek gastronomicznych
4.9. Produkcja
4.10. Formy obsługi konsumenta
4.11. Charakterystyka pomieszczeń gastronomicznych
4.12. Małe placówki szybkiej gastronomii
4.13. Dodatkowa działalność usługowo-rozrywkowa
4.14. Postrzeganie systemu fast food przez konsumentów
4.15. Cele i sposoby postępowania wobec konsumentów
4.16. Konkurencja na rynku gastronomicznym
4.17. Wykorzystanie internetu w zarządzaniu przedsiębiorstwem
ROZDZIAŁ 5. ŚRODKI GOSPODARCZE PRZEDSIĘBIORSTW
5.1. Majątek przedsiębiorstwa i jego podział
5.2. Pojęcie, wartość i rodzaje środków trwałych
5.3. Rodzaje zużycia i stopień wykorzystania środków trwałych
5.4. Amortyzacja – zasady obliczania i interpretacji
5.5. Ekonomika remontów środków trwałych
5.6. Badanie efektywności wykorzystania środków trwałych
5.7. Majątek obrotowy – ruch okrężny środków obrotowych
5.8. Rachunek ekonomiczny w działalności inwestycyjnej
5.9. Wartość pieniądza w czasie
5.10. Inwestowanie
5.11. Cykl rozwojowy projektu inwestycyjnego
5.12. Proste metody oceny przedsięwzięć rozwojowych
5.13. Metody dyskontowe oceny efektywności przedsięwzięć rozwojowych
5.14. Możliwości inwestowania wolnych kapitałów
ROZDZIAŁ 6. SYSTEM PODATKOWY I UBEZPIECZENIA
6.1. Pojęcie i rodzaje podatków
6.2. Zasady naliczania podatku VAT, podatku akcyzowego i podatku dochodowego
6.3. Podatki i opłaty lokalne
6.4. Inne formy opodatkowania działalności gospodarczej
6.5. Ubezpieczenia gospodarcze – istota, rodzaje
6.6. Decyzje podmiotu o wyborze firmy ubezpieczeniowej
ROZDZIAŁ 7. PRACOWNICY W PODMIOCIE GOSPODARCZYM
7.1. Praca i jej znaczenie w życiu człowieka
7.2. Polityka personalna i jej koncepcje
7.3. Dobór pracowników w przedsiębiorstwie
7.4. Źródła i metody naboru pracowników w przedsiębiorstwie
7.5. Źródła informacji o wolnych miejscach pracy
7.6. Rozmowa kwalifikacyjna
7.7. Wskaźniki zatrudnienia
7.8. Prawo pracy
7.9. Regulamin pracy
7.10. Wydajność pracy i pracochłonność produkcji
7.11. Ocenianie
7.12. Bilans czasu pracy pracownika i urlopy pracownicze
7.13. Wykształcenie, kwalifikacje a zatrudnienie
7.14. Pojęcie i funkcje płac
7.15. Elementy składowe płacy i systemy wynagrodzeń
7.16. Wynagrodzenie za pracę i jego ochrona prawna
7.17. Regulamin wynagradzania
7.18. Podstawowe prawa i obowiązki zakładu pracy i pracownika
7.19. Stosunek pracy i umowy o pracę
7.20. Umowy cywilnoprawne występujące w działalności gospodarczej
7.21. Zasady rozwiązywania umów o pracę
7.22. Świadczenia otrzymywane z ZUS
7.23. Negocjacje
ROZDZIAŁ 8. KONTROLA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
8.1. Organy kontrolne w Polsce
8.2. Pojęcie i rodzaje kontroli w przedsiębiorstwie
8.3. Inwentaryzacja jako forma kontroli w przedsiębiorstwach
8.4. Dokumentacja kontrolna – protokoły, sprawozdania komisji,
arkusze spisu
8.5. Odpowiedzialność pracownicza i jej rodzaje
ROZDZIAŁ 9. ANALIZA I OCENA SYTUACJI EKONOMICZNO-FINANSOWEJ
9.1. Pojęcie i rodzaje analiz
9.2. Analiza strategiczna
9.3. Wyniki analiz i ich wykorzystanie
9.4. Źródła informacji analitycznych – sprawozdania finansowe (bilans, rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych)
9.5. Bilans majątkowy, budowa i struktura
9.6. Przepływy środków pieniężnych (cash flow)
9.7. Analiza przychodów
9.8. Wskaźnik oceny kondycji ekonomiczno-finansowej – wskaźnik:
zyskowności, zadłużenia i sprawności
LITERATURA