Tytuł |
Ekonomia i prawo w hotelarstwie |
Autor |
B.Gołębiewska, A.Grontkowska, B.Klepacki |
Wydawca |
Format ab |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
413 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
Spis treści
Rozdział 1.
WIADOMOŚCI WSTĘPNE
1.1. Gospodarka i
organizacje jako podmiot zainteresowania ekonomii
1.2. Ekonomia jako
nauka o dysponowaniu zasobami
1.3. Potrzeby
ludzkie i sposoby ich zaspokajania
1.4. Podstawowe
systemy gospodarki narodowej
1.5. Produkt
krajowy brutto i dochód narodowy brutto
1.6. Kondycja
gospodarcza kraju, cykl koniunkturalny
1.7. Obieg
produktu i dochodu w gospodarce
1.8. Rola państwa
w gospodarce
1.9. Elementy
czynników wytwórczych
1.10. Popyt, podaż
i cena
1.11. Rynek
kapitałowy i rynek pieniężny
1.12. Pieniądz i
polityka monetarna
1.13. Rynek
hotelarski i jego segmenty jako działalność gospodarcza
Pytania i
polecenia
Rozdział 2.
DZIAŁALNOŚĆ
GOSPODARCZA W HOTELARSTWIE
2.1. Rodzaje i
cele działania podmiotów gospodarczych
2.2. Klasyfikacja
podmiotów gospodarczych ze względu na rodzaj prowadzonej działalności
2.3. Formy
organizacyjno-prawne funkcjonowania przedsiębiorstw
2.4. Klasyfikacja
spółek
2.4.1. Spółka
cywilna
2.4.2. Spółka
jawna
2.4.3. Spółka
partnerska
2.4.4. Spółka
komandytowa
2.4.5. Spółka
komandytowo-akcyjna
2.4.6. Spółka z
ograniczoną odpowiedzialnością
2.4.7. Spółka
akcyjna
2.4.8.
Spółdzielnia
2.5. Dokumentacja
założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa
2.6. Formy
organizacyjne zrzeszania się przedsiębiorstw
2.7. Podejmowanie
działalności gospodarczej
2.7.1. Uzyskanie
koncesji
2.7.2.
Rozpoczynanie działalności hotelarskiej
2.7.3. Zgłoszenie
działalności gospodarczej
2.7.4. Otrzymanie
numeru statystycznego
2.7.5. Założenie
rachunku bankowego
2.7.6.
Zawiadomienie właściwego urzędu skarbowego
2.7.7. Dokonanie
ubezpieczeń społecznych i gospodarczych
2.7.8.
Zawiadomienie Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji
Sanitarno-Epidemiologicznej i innych instytucji
2.8. Podatki
2.8.1. Zasady
naliczania podatku VAT, podatku akcyzowego i podatku dochodowego
2.8.2. Podatki i
opłaty lokalne
2.9. Zakończenie
prowadzenia działalności
Pytania i
polecenia
Rozdział 3.
GOSPODARKA
CZYNNIKIEM LUDZKIM I PRZEPISY PRAWA PRACY
3.1. Podaż i popyt
na rynku pracy
3.2. Struktura
organizacyjna
3.3. Dobór
pracowników w przedsiębiorstwie
3.4. Źródła
informacji o wolnych miejscach pracy
3.5. Regulamin
pracy
3.6. Pojęcie,
funkcje płac, rodzaje wynagrodzeń
3.7. Płaca
nominalna i realna
3.8. Formy
wynagrodzenia pracowników za pracę
3.9. Wynagrodzenie
za pracę i jego ochrona prawna
3.10. Regulamin
wynagradzania
3.11. Ocenianie
3.12. Bilans czasu
pracy pracownika
3.13. Czas pracy
3.14. Urlopy
pracownicze
3.15. Stosunki
międzyludzkie w przedsiębiorstwie
3.16. Wybrane
zagadnienia prawa pracy
3.16.1. Ochrona
pracy
3.16.2. Stosunek
pracy i umowy o pracę
3.16.3. Powstanie
i ustanie stosunku pracy
3.16.4. Ustanie
umowy o pracę
3.16.5. Podstawowe
prawa i obowiązki zakładu pracy i pracownika
3.16.6. Rodzaje
odpowiedzialności pracowniczej
Pytania i
polecenia
Rozdział 4.
RACHUNKOWOŚĆ W
HOTELARSTWIE
4.1. Przedmiot i
zadania rachunkowości
4.2. Funkcje
rachunkowości w hotelarstwie
4.3. Zasady
rachunkowe
4.4. Wewnętrzne i
zewnętrzne regulacje prawne dotyczące rachunkowości
4.5. Programy
komputerowe do prowadzenia rachunkowości
4.6. Dowody
księgowe jako podstawa ewidencji
4.7. Dokumentacja
księgowa związane z środkami pieniężnymi
4.8. Dokumentacja
księgowa związana z aktywami trwałymi
4.9. Dokumentacja
księgowa związana z zaopatrzeniem i magazynowaniem
4.10. Dokumentacja
i ewidencja sprzedaży
4.11. Dokumenty
związane z zatrudnionymi pracownikami
4.12. Inne
dokumenty księgowe
4.13. Plan kont
4.14. Sprawozdania
finansowe
Pytania i
polecenia
Rozdział 5.
PROCES REJESTRACJI
OPERACJI GOSPODARCZYCH
5.1. Operacje
gospodarcze – pojęcie, rodzaje
5.2. Wpływ
operacji gospodarczych na bilans majątkowy
5.3. Konto
księgowe – istota, działanie i rodzaje kont
5.4. Konta
bilansowe i zasady ich funkcjonowania
5.5. Konta
wynikowe i zasady ich funkcjonowania
5.6. Zestawienie
obrotów i sald
Pytania i
polecenia
Rozdział 6.
MAJĄTEK
PRZEDSIĘBIORSTWA HOTELARSKIEGO I ŹRÓDŁA
JEGO FINANSOWANIA
6.1. Majątek
przedsiębiorstwa i jego podział
6.2. Pojęcie i
podział środków trwałych
6.3. Źródła
finansowania – pasywa
6.4. Kredyty
6.5. Leasing
6.6.
Inwentaryzacja
6.7. Bilans
majątkowy, budowa i struktura
6.8. Zużycie
środków trwałych
6.9. Amortyzacja i
umorzenie środków trwałych
6.10. Ekonomika
remontów środków trwałych
6.11. Badanie
efektywności wykorzystania środków trwałych
6.12. Wskaźniki
szybkości krążenia środków obrotowych
6.13. Koszty
działalności przedsiębiorstwa
6.14. Źródła
przychodów przedsiębiorstwa
6.15. Ustalanie
wyniku finansowego
6.16. Przepływy
środków pieniężnych (cash flow)
Pytania i
polecenia
Rozdział 7.
PODSTAWOWE
WIADOMOŚCI Z ZAKRESU PRAWA
7.1. Pojęcie prawa
7.2. Źródła prawa
w Unii Europejskiej i w Polsce
7.3. Norma prawna
i przepis prawny
7.4. Zdarzenie
prawne
7.5. Stosunek
prawny i jego elementy
7.6. Stosowanie
prawa
7.7. Publikacja i
obowiązywanie aktów normatywnych
7.8. Biura
notarialne
7.9. Osoba
fizyczna, osoba prawna, zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych
7.10. Czynności
prawne
7.11.
Przedawnienie roszczeń
7.12. Prawo
własności
7.13. Pojęcie i
źródła zobowiązań
7.14. Umowy
7.15.
Odpowiedzialność cywilna
7.16. Wykonanie
zobowiązań
7.17. Skutki
niewykonania i nienależytego wykonania zobowiązań
Pytania i
polecenia
Rozdział 8.
PRAWO W
DZIAŁALNOŚCI HOTELARSKIEJ
8.1. Ujednolicanie
praw dotyczących hotelarstwa w Unii Europejskiej
8.2. Wymagania
ekologiczne w stosunku do obiektów hotelowych
8.3. Regulaminy
hotelowe
8.4. Gość hotelowy
i jego mienie
8.5. Umowa
hotelowa i jej charakter prawny
8.6. Prawa i
obowiązki stron umowy hotelowej
8.7. Niewykonanie
lub nienależyte wykonanie umowy przez hotel
8.8.
Nieprawidłowości występujące przy realizacji usług hotelowych
wchodzących w skład umowy hotelowej
8.9. Ustawowe
prawo zastawu
8.10. Rękojmia w
ramach umowy hotelowej
8.11.
Odpowiedzialność zakładu hotelarskiego
8.12. Podstawy
prawne odpowiedzialności cywilnej hotelu
8.13.
Odpowiedzialność cywilna hotelu za rzeczy wniesione przez gościa
8.14. Ograniczenie
odpowiedzialności hotelu
8.15. Postępowanie
z przedmiotami pozostawionymi przez gościa
8.16.
Odpowiedzialność cywilna hotelu za szkody na osobie gościa
8.17.
Przedawnienie roszczeń w przedsiębiorstwie hotelowym
8.18. Dobre
obyczaje w hotelarstwie
Pytania i
polecenia
ZAŁĄCZNIK. KODEKS
ETYKI HOTELARZA