Tytuł |
Ekonomia i prawo w hotelarstwie. Podstawy ekonomiczne i prawne w hotelarstwie. |
Autor |
Maria Wajgner, Renata Tylińska |
Wydawca |
REA |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
304 |
Wymiary |
165 X 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7544-128-4 |
Numer dopuszczenia: 22/2007
PODSTAWY EKONOMICZNE I PRAWNE – podręcznik adresowany do uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa oraz uczących się w szkołach innego typu, zainteresowanych podstawami ekonomiczno-prawnymi.
Książka omawia podstawowe zagadnienia z zakresu pojęć prawnych, ekonomicznych, prawa cywilnego, prawa gospodarczego, prawa pracy, ochrony środowiska. Wskazuje jak zastosować wiedzę teoretyczną przy rozwiązywaniu prostych problemów prawnych w branży hotelarsko-turystycznej.
Niektóre treści przekazywane są czytelnikowi wprost, do innych dochodzi sam po wykonaniu ćwiczeń mających na celu ukształtowanie określonych umiejętności, postaw i zachowań, analizie tekstów zaczerpniętych z prasy hotelarskiej czy też załączonych aktów prawnych.
Istotną zaletą podręcznika jest jego przejrzystość i prosta budowa. Podręcznik został napisany w oparciu o aktualną podstawę programową oraz standardy wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.