Jabłko:
zawiera cukier, białka, witaminy C,B1,B2,PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy. Występujące kwasy organiczne jabłkowy i cytrynowy pobudzają pracę przewodu pokarmowego zwiększając wydzielenie soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. Pektyny rozpuszczają cholesterol i odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Ponadto jabłka dostarczają organizmowi soli, wapnia, fosforu, potasu i magnezu.mJedzenie jabłek zapobiega także wielu chorobom: nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego i sklerozie.
Banan:
jest bogatym źródłem witaminy C i B6, a także magnezu, potasu, żelaza i błonnika. Witamina B6 jest ważna dla zachowania ładnej skóry i włosów. Błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka. Występujący magnez wpływa na funkcjonowanie mózgu, jest konieczny do skurczów mięśni, tworzenia kości i zębów i do regulowania wielu procesów życiowych. Banan działa moczopędnie, zapobiega tworzeniu się guzów, wrzodom żołądka. Uważany jest za lekkostrawne pożywienie dla dzieci i osób starszych z problemami trawiennym.
