EKOLOGICZNY
z CERTYFIKATEM BIO
TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIERAFINOWANY
NAJZDROWSZY
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ RYDZOWY EKO
250ml
Posiada Certyfikat AGRO BIO TEST PL-EKO-07-08901
Wyprodukowany w Polsce przez: SemCo SGNiP Krystyna Just z Wielkopolski
SemCo to polska firma z Wielkopolski posiadająca specjalistyczne laboratorium i produkuje oleje z certyfikatem ekologicznym. SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska.
Olej Rydzowy uzyskał certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pt. „Perła 2005”. Odznaczenie zostało wręczone na Polagra w 2005 rok..
Termin przydatności do spożycia: wrzesień 2014 (wpisana data dotyczy produktów dostępnych w magazynie na dzień wystawienia aukcji; dlatego w zależności od daty zakupu - oferowane będą oleje z późniejszej produkcji czyli również z późniejszymi terminami minimalnej trwałości)
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
Ze względu na obecność naturalnych antyoksydantów można go długo przechowywać.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 ml:
Energia - 3400 kJ (827 kcal)
Białko - 0g
Węglowodany - 0g
Cukry - 0g
Cholesterol - 0mg
Błonnik - 0g
Sód - 0g
Tłuszcze ogółem 93g w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone - 7g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 32g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 54g
Zawiera 90% kwasów nienasyconych, w tym:
- jednonienasycone stanowią ok. 36%,
- wielonienasycone – ok. 54% Omega-3 i Omega-6 w stosunku 2:1
Jest więc bardzo zdrowy.Taka kompozycja sprawia, że oleje te mogą skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Na potwierdzenie tych słów można przytoczyć wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Żywności i Żywienia. Zgodnie z nimi, u pacjentów którzy przez 2 tygodnie otrzymywali olej rydzowy, poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 12%.
Olej rydzowy z…lnianki
Olej rydzowy, wbrew pierwszemu skojarzeniu jakie się narzuca, nie jest pozyskiwany z grzyba (rydza). Otrzymuje się go z oleistej rośliny lnianki, która jest blisko spokrewniona z rzepakiem. Lnianka (a dokładniej – lnicznik siewny) została wyodrębniona przed dwoma tysiącami lat z lnu włóknistego.Pierwsze ślady korzystania z oleju lniankowego znaleziono w Biskupinie -w najstarszej osadzie prasłowiańskiej, ca 2000 l. p. n. e.
Olej rydzowy to olej tłoczony na zimno z rośliny o nazwie lnianka siewna, której ludowa nazwa brzmi „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” lub też, choć rzadziej, „lennica”. Wyrabiany z niej olej jest klarowny, przejrzysty, z niewielką ilością osadu na dnie. W zależności od stosowanej odmiany lnianki jarej lub ozimej barwa oleju waha się od złocistej do czerwono-brunatnej.
Nazwa lnianki siewnej - „rydz” – wzięła się od rdzawego koloru jej nasion (z tego samego powodu rudawy w barwie pospolity grzyb nazywany jest rydzem). Dawniej lnianka porastała ugory i pola leżące odłogiem. Wschodziła nawet tam, gdzie nie chciało rosnąć nic innego. Z tego powodu przyjęło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”, które odnosi się właśnie do lnianki.
Olej rydzowy ma charakterystyczny korzenny posmak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, a także mocny soczysty aromat. W Polsce największe plantacje lnianki znajdują się w Wielkopolsce i to właśnie tam tłoczy się najwięcej oleju rydzowego.
Zastosowanie:
Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, a więc do wszelkiego rodzaju sałatek. Ze względu na swój specyficzny smak, doskonale komponuje się z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy. Olej ten nie nadaje się jednak do podgrzewania, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne.
Olej rydzowy jest chętnie stosowany do sałatek, posolonej cebulki, ziemniaków, chleba, śledzi i podobnych potraw.
Roślinny olej sałatkowy, olej z nasion lnianki, Lnianka - Camelina sativa i Camelina silvestris, należy do rodziny Cruciferae - Krzyżowe. Od 14.06.2009 wpisany na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej.
Więcej zdjęć produktu: