Irena Jarzyńska
EKOLOGICZNE ASPEKTY STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN
I. WSTĘP
1. Wpływ środków chemicznych na środowisko przyrodnicze
2. Ogólne informacje o metabolizmie azotowym roślin
3. Reduktaza azotanowa (NR)
A. Budowa i lokalizacja
B. Indukcja i regulacja aktywności
4. Reduktaza azotynowa (NR)
5. Herbicydy triazynowe i ich wpływ na metabolizm roślin
6. Cel pracy
II. MATERIAŁY I METODY BADAWCZE
1. Przygotowanie materiału roślinnego
2. Pożywki i hodowla roślin
3. Metody analityczne
A. Pomiary plonu siewek
B. Pomiary aktywności enzymatycznych
- Aktywności in vitro reduktazy azotanowej (NR)
- Aktywności in vivo reduktazy azotanowej (NR)
- Aktywności reduktazy azotynowej in vitro (NiR)
- Aktywności NADH - dehydrogenaza jabłczanowa (MDH)
- Aktywności NADPH - dehydrogenaza glukozo-6-fosforanowa (G-6-PDH)
C. Oznaczanie ilości azotynów
D. Oznaczanie ilości azotanów
E. Oznaczanie ilości białka rozpuszczalnego w IN NaOH
4. Obliczenia statystyczne
5. Wykaz ważniejszych odczynników
6. Wykaz stosowanych skrótów
III. OMÓWIENIE WYNIKÓW
1. Wpływ preparatów handlowych herbicydów triazynowych wprowadzonych do pożywki na wzrost roślin oraz aktywność in vivo reduktazy azotanowej
2. Wpływ symazyny na aktywność reduktazy azotanowej i reduktazy azotynowej oraz pobieranie i asymilację azotanów przez siewki pszenicy i ogórka
IV. DYSKUSJA
V. WNIOSKI
Wydawnictwo: WSP
Rok wydania: 2001
Stron: 100
Okładka: miękka
Stan ogólny: DB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: przypadkowo powstałe załamanie w jednym z rogów okładki, książka nie czytana