Ekologiczne kryształki z olejami eterycznymi
KARDAMON
20g
Kryształki z olejami eterycznymi (Cristaux d'huiles essentielles®) to skrystalizowana miazga z agawy niebieskiej nasączona olejami eterycznymi o najwyższym stopniu jakości. Produkt jest w 100% organiczny, naturalny, na bazie roślinnej - same zalety dla Twojego zdrowia. Oleje eteryczne posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Polisacharydy zawarte w agawie niebieskiej są z natury prebiotykami, które wzmagają rozwój flory jelitowej i pomagają regulować procesy trawienne. Ich doskonały smaku może zastąpić często zbyt wysokie użycie soli i cukru.
Kryształki można stosować zarówno do dań jak i do napojów.
Zaledwie szczypta, wystarczy aby potrawa uzyskała pełny smak i aromat olejku eterycznego. Jeden słoiczek kryształków zastosujesz nawet 500 razy.
Posyp dania bezpośrednio eterycznymi kryształkami (Cristaux d'huiles essentielles®) tak jak doprawia się potrawy przyprawami i ziołami. Dania gorące doprawiaj pod koniec gotowania lub posypuj gotowe danie serwowane na talerzu, tak, aby zachować pełnię ich smaku. Kryształki mogę być także użyte do przygotowania własnych zapraw octowych, oliw smakowych oraz syropów.
Kryształki z olejami eterycznymi, nie tylko nadają potrawom niezapomnianego aromatu, ale pozwalają także ograniczyć spożycie soli oraz cukru, które często stosujemy w kuchni w celu zaostrzenia smaku potraw. Dodatkowo przyprawy te posiadają francuski certyfikat ekologiczny (AB).
Kardamon znany był już w starożytnej Grecji. Zioło to było stosowane i znane jako lekarstwo, jak również używano go do przyprawiania potraw. Od dawien dawna kardamon stosowano na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, jak choćby niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe. Kardamon posiada przyjemny smak i jest często używany jako składnik w lekach na problemy trawienne; jego delikatny smak pomaga znieść smak mniej smacznych ziół. Z odrobiną kardamonu potrawy nabierają nowego smaku: gorąca czekoladę, pikantny ryż, ciosto, czy sos tatarski.