Termin przydatności: 04/2015
Co to jest mąka z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy, to mielona cieciorka, nie zawierająca dodatków.
Dlaczego warto stosować mąkę z ciecierzycy do naszych potraw
Mąka z ciecierzycy, to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego (100g mąki zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania), błonnika, żelaza, potasu, witaminy B1, witaminy B6, fosforu, magnezu, cynku, selenu, manganu oraz miedzi. Zawiera do 30% białka, dzięki czemu jest idealnym składnikiem wielu potraw kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej.
Może być stosowana przez chorych na cukrzycę, ponieważ nie powoduje niezdrowych wahań cukru we krwi.
W jaki sposób i do jakich dań używać mąki z ciecierzycy
Mąkę z ciecierzycy stosujemy jak zwykłą mąkę. Nie wymaga ona wcześniejszej obróbki.
Sprawdza się jako dodatek do zwykłej mąki (pszennej lub żytniej) stosowanej w wypiekach słodkich i pikantnych. Idealna do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza wegetariańskich, wzbogacając je w białko. W ciastach lub wegetariańskich burgerach może natomiast zastąpić bułkę tartą. Niezbędna do przygotowania dań tradycyjnych w kuchni indyjskiej, takich jak kofta czy flan. Warto dodać ją do ciasta naleśnikowego, co nada im trochę egzotyki. Może być również podstawą past wegetariańskich (m. in. humusu), a każdy chleb upieczony z jej dodatkiem zyskuje wiele na smaku.
Mąkę z cieciorki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu.