-
Wyprodukowana z miąższu orzecha kokosowego, pochodzącego z upraw ekologicznych
-
Wyraźny kokosowy zapach i delikatny słodki smak
-
Wysoka zawartość błonnika i witaminy C
-
Ułatwia i wspomaga trawienie
-
Idealna do domowych wypieków
Co to jest mąka kokosowa
Mąka kokosowa to naturalny produkt, powstający przy produkcji mleka kokosowego. Uzyskiwana przez usunięcie większości płynów oraz tłuszczów z miąższu orzecha kokosowego, a następnie dokładne mielenie. Kolorem i wyglądem przypomina mąkę pszenną, jednak ma ona wyraźny zapach kokosa i delikatny słodki smak.
Mąka kokosowa składa się z błonnika (aż 58%) oraz oleju kokosowego (14%), a także wody, białka i węglowodanów.
Dlaczego warto stosować mąkę kokosową
Wysoka zawartość błonnika powoduje, że jest to doskonały produkt nie tylko dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej, ale i wszystkich dbających o zdrowie.
Dzięki wysokiej zawartości włókien pokarmowych, mąka kokosowa działa niczym miotła, oczyszczająca przewód pokarmowy. Mąka kokosowa, to doskonałe źródło kwasu laurowego i tłuszczów nasyconych, wspierających układ odpornościowy człowieka. Mąka zawiera znaczne ilości manganu, witaminy C i tiaminy.
Regularne spożywanie mąki kokosowej:
-
ułatwia i wspomaga trawienie
-
sprzyja wchłanianiu witamin i minerałów
-
pomaga w detoksykacji organizmu
Jak stosować mąkę kokosową
Mąka kokosowa idealnie sprawdza do pieczenia ciast, babeczek czy pieczywa. Sprawdza się też jako dodatek do koktajli owocowych i mlecznych, a także jako zagęszczacz do zup i sosów.
Mąka kokosowa może być stosowana w tradycyjnych recepturach. W przypadku pieczenia, należy zastąpić 1 szklankę tradycyjnej mąki zbożowej od 1/4 do 1/3 szklanki mąki kokosowej. Należy również pamiętać o użyciu większe liczby jaj! Do 1 szklanki mąki kokosowej należy dodać nawet do 6 surowych jaj.
Informacje o produkcie
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi.