NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
TAHINI
PASTA SEZAMOWA 100%
(z łuskanych prażonych ziaren sezamu, bez dodatków)
w słoiku 800 g
WYPRODUKOWANY PRZEZ: EKOGRAM ZIELONKI
EKOGRAM ZIELONKI to mała rodzinna firma wywodząca się z podkrakowskich Zielonek. Głównym profilem naszej działalności jest import suszonych owoców, orzechów i produktów zbożowych. W 2013 roku uzyskaliśmy certyfikat na przetwórstwo produktów ekologicznych. Aktualnie oferujemy produkty w 2 klasach – ekologicznej oraz konwencjonalnej. Pozwala to naszym klientom poczuć różnice na własnej skórze. Nie musimy nic zachwalać, przekonywać… Różnice widać gołym okiem, a smak mówi sam za siebie. W 2014 roku planujemy nawiązać współpracę z polskimi gospodarstwami ekologicznymi, aby jak najwięcej produktów pochodziło z polskich upraw.
TAHINI - PASTA SEZAMOWA 100%:
Tahini to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej . Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi. Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechoiwym smakiem, który zbliozny jest do masła orzechowego. Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów.
ZASTOSOWANIE:
Tahini zaliczane jest do produktów superfood. Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i wapnia. Zawiera rówież beta – karoten, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz E (alfa – tokoferol). Oprócz tego tahini to niepowtarzalna kombinacja takich składników odżywczych jak białko i aminokwasy. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie tahini zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi, wspomaga spalanie tłuszczy oraz wspiera pracę wątroby, układu pokarmowego, a także systemu nerwowego. Tahini, to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tahini to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy. W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast. Pastę tahini możemy również wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup. Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini.
Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo. Po otwarciu tahini powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: 06.2016
Więcej zdjęć produktu: