Co to jest ksylitol
Ksylitol to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, nazywany też alkoholem cukrowym. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier.
W naturze występuje m. in. w jagodach, grzybach, kolbach kukurydzy i twardym drewnie. Pozyskany przez naukowców pod koniec XIX wieku. Dużą popularnością zaczął cieszyć się dopiero po 1940 roku.
Jest on praktycznie niezależny od insuliny. Ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim jej udziale. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Zalecany diabetykom. Wykorzystywany m. in. w kroplówkach podawanych pacjentom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.
Dlaczego warto regularnie stosować ksylitol
Jest o przeszło 40% mniej kaloryczny od cukru, a także ma 75% mniej węglowodanów od niego. Bardzo powoli przetwarzany i wchłaniany przez nasz organizm. Prawie 30% ksylitolu zostaje wchłonięta przez wątrobę, pozostała część rozłożona w przewodzie pokarmowym.
Regularne stosowanie ksylitolu:
-
zwiększa przyswajanie wapnia
-
podnosi odporność organizmu
-
niweluje nieprzyjemny zapach z ust
-
ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym
-
zmniejsza łaknienie cukru
W jaki sposób mogę stosować ksylitol
Ksylitol idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do potraw gotowanych i pieczonych, a także jako słodzik do napojów gorących i zimnych. Może być używany tak jak zwykły cukier.
Informacje o produkcie
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi.