- Najbardziej wartościowa wersja syropu, pozyskiwana z niebieskiej agawy
- Syrop przetwarzany w niskiej temperaturze (raw)
- Mimalnie bardziej gęsty niż syrop w wersji jasnej
- Super smak
- Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03
Co to jest syrop z agawy?
Syrop z Agawy, w smaku jest zdecydowanie bardziej delikatny od miodu czy syropu klonowego. Najczęściej stosowany jest jako słodzik do napojów energetycznych, herbat itp.
Syrop z Agawy jest o blisko 1,5 razy słodszy od cukru, co oznacza że można go używać w mniejszej ilości, osiągając ten sam poziom słodyczy, o tej samej liczbie kalorii.
Dlaczego warto używać syrop z agawy?
Syrop z Agawy jest zdrowszą alternatywą dla cukru i przez wielu uznawany za najzdrowszą substancję słodzącą na świecie. Zawiera naturalne enzymy, witaminy, składniki mineralne
(w tym wapń i żelazo) oraz błonnik i inulinę. Badania wykazały, że włączenie go do codziennej diety wzmacnia zdrowie, energię oraz system immunologiczny.
Porównując syrop z Agawy z białym cukrem, ma on zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę.
Oprócz wzmacniania układu odpornościowego, syrop wpływa na poziom energii, a także wspomaga przy utracie masy ciała w czasie diety.
Jak używać syropu z agawy?
Syrop jest prawie 1,5 razy słodszy od cukru, dlatego należy go dodawać około 30% mniej w celu uzyskania takiej samej słodkości.
Może być również stosowany do wypieków, jednak powoduje on szybsze brązowienie ciasta, dlatego zaleca się zmianę temperatury pieczenia o 15 do 25 stopni.
Syrop z Agawy bardzo łatwo rozpuszcza się w zimnej lub ciepłej wodzie. Dzięki temu jest wygodny w użyciu. Jest to idealny środek słodzący do herbaty, kawy a także gotowania, konserwowania i pieczenia.
Informacje o produkcie
Producent: EKOGRAM ZIELONKIWaga: 1200gTermin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi.