EKAVIT - EKAWIT - mieszanka 100% soków ( noni, acai, granat, aloes, żurawina malina, czarny bez, winogrona, rokitnik, dzika róża, głóg, aronia, żeń-szeń) 1 litr Eka-Medica
Doskonale skomponowanaEKAVIT - mieszanka 100% soków pozwala na poprawę funkcjonowania organizmu zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Znakomicie oddziałuje na wiele funkcji, w tym podnosi odporność, redukuje stres, dostarczą witamin i antyoksydantów.
W skład kompozycji wchodzą soki z roślin i owoców, od wieków uznawanych przez medycynę naturalną za źródło zdrowia i witalności, co potwierdziły badania naukowe. Mamy tu między innymi sok z mango, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, sok z derenia wspomagający przemianę materii, sok z żurawiny działający profilaktycznie na choroby układu moczowego, uodparniający sok z czarnego bzu i malin oraz dodający energii – z winogron.
Kompozycja została stworzona niezwykle starannie, by dostarczyć Państwu w jednym produkcie cennych substancji odżywczych, doskonale przyswajalnych i w pełni naturalnych.
Zwiększona witalność w ciągu dnia i przeciwdziałanie skutkom stresu fizycznego i emocjonalnego.
EkaVit + ŻEŃ-SZEŃ to mieszanka dwunastu soków łącząca w sobie ich dobroczynne właściwości. Zawiera:
Sok z Mango - Owoc mango jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały: potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik oraz lupeol, będący antyoksydantem. Osoby, które mają problemy z suchością lub rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą przerzucić się na dietę z dużym udziałem mango. Mango ma niski indeks glikemiczny co oznacza, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji uczucia głodu.
Sok z Derenia - Owoce derenia zawierają duże ilości witaminy C (około 200mg/100g masy), P oraz A, makro- i mikroelementy (głównie związki żelaza), flawonoidy, kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, pektyny, garbniki, cukry (około 10–13%) oraz inne cenne substancje mineralne. Owoce derenia jadalnego są doskonałym surowcem wykorzystywanym w medycynie ludowej. Owoce derenia wspomagają przemianę materii. Ma to dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu, przywracając zachwianą równowagę.
Sok z Granatu - Granaty zawierają cukier (8–19% z tego 5–10% glukozy), białko, kwasy organiczne, żelazo, wapń, witaminę C. Związki zawarte w owocach mają korzystny wpływ na układ krążenia. Granat jest jednym z niewielu owoców zawierających związki typu estrogenowego, które powinny znaleźć się w diecie kobiet, gdyż mają wpływ na złagodzenie objawów menopauzy. Wielu naturopatów poleca dietę bogatą w granaty jako sposób na wzmocnienie pracy gruczołu prostaty.
Sok z Żurawiny Wielkoowocowej - Owoce żurawiny to naturalne źródło flawonoidów, antyoksydantów, antocyjanów i pektyny, a także witamin: C, B1, B2, PP, prowitaminy A, błonnika oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Sok z żurawiny cechuje się wysoką biodostępnością. Flawonoidy zawarte w owocach przyczyniają się do prawidłowego działania układu krążenia.
Sok z Malin - Maliny są źródłem ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Są wśród nich witaminy: C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotyna oraz makro i mikroelementy: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce mają dużą zawartość błonnika i pektyn, garbników, antocyjanów, puryn, lecytyny i fitosterolu. Maliny są również bogate w kwasy organiczne, m.in.: kwas jabłkowy i cytrynowy. Sok z malin stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety w niezbędne witaminy i minerały.
Sok z Czarnego Bzu - Bez zawiera dużo witaminy A, B1 i B2, ale też flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, enzymy i biopierwiastki, np. jod. Owoce bzu czarnego są uznawane za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii.
Sok z Winogron - Winogrona zawierają: potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, bor i chlor. Winogrona mają
w swoim składzie łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, które stanowią źródło szybko przyswajalnej energii. Dlatego są polecane zwłaszcza dla osób obciążonych dużym wysiłkiem oraz osłabionych i wyczerpanych. Winogrona zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę A.
Sok z Rokitnika - Owoce Rokitnika to bogate źródło B-karoten i flawonoidów (kwercetyna i rutyna), które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Współczesne badania potwierdzają, iż substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu. Obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów. Owoce rokitnika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny, witaminę C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6). Minerały – żelazo, fosfor i mangan- korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii. W przemyśle kosmetycznym rokitnik wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB.
Sok z Jeżyn Sok z jeżyn stosowany może być z powodzeniem w okresie przeziębień jako środek wykrztuśny. Wykazuje również działanie obniżające gorączkę. Owoce jeżyn jak i sok z jeżyny stosuje się w diecie najmłodszych, Owoce jeżyny wykazują właściwości regulujące trawienie, wzmacniające i uspokajające.
Jeżyny są bogatym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości. Spożywanie soku z jeżyny wzmacnia i reguluje pracę układu pokarmowego. Jeżyna wykazuje również działanie lekko uspakajające.
Sok z jeżyn działa napotnie i wykrztuśnie. Sok z Jeżyn powinien być obowiązkowym składnikiem diety w okresie jesienno-zimowych przeziębień.
Sok z jeżyn ma działanie obniżające poziom kwasów żołądkowych skutecznie działa przy zwalczaniu zgagi.
Sok z Głogu - Głóg zawiera bioflawonoidy, które m.in. wspomagają działanie witaminy C i wykazują działanie wzmacniające układ krwionośny oraz kwasy organiczne, garbniki, gorycze, fitosterole, olejki eteryczne, witaminy z grupy B, prowitaminę A i sole mineralne: żelazo, wapń, magnez, potas, a także mangan, kobalt, glin i krzem, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto surowiec zawiera związki trójterpenowe, garbniki, pochodne puryny i karotenoidy.
Sok z Aronii - Owoce aronii zawdzięczają swoje właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Owoce aronii zawieraj antocyjany - związki zwalczające wolne rodniki. Są źródłem witamin: A, C, E, P oraz biopierwiastków, błonnika, pektyny, makro i mikroelementów.
Sok z Pigwy - Pigwa jest owocem bogatym w cukry i kwasy organicznych w swoim składzie zawiera również garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest skarbnicą naturalnej witaminy C (15 mg w 100 g owocu) posiada również witaminę A. Zarówno witamina C jak i witamina A są związkami silnie działająco antyoksydacyjnie. W okresie jesienno-zimowym podczas kiedy nasze organizmy są osłabiane owoc pigwy pospolitej wzmacnia je dodatkową porcją witamin B Oprócz witamin owoce pigwy bogate są w wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które to, są niezbędne do wzmocnienia układu odpornościowego organizmu człowieka. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.
oraz WYCIĄ Z ŻEŃ-SZENIA znanego z korzystnego wpływu na układ nerwowy i prace mózgu.
Objętość netto: 1000 ml. BEZ DODATKU CUKRU. BEZ KONSERWANTÓW.
Skład: sok z owoców Mango, derenia, granatu, pigwy, żurawiny wielkoowocowej, maliny, czarnego bzu, winogrona, rokitnika, jeżyny, głogu, aronii, wyciąg z żeń-szenia.
Pasteryzowany. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Proponowany sposób podania: 50 ml pół godziny przed posiłkiem 1 raz dziennie.