Stosując wysokie nawożenie organiczne nie zawsze osiąga się zakładane rezultaty. Spowodowane jest to tym, że mikroflora gleby albo jest zbyt uboga i wówczas następuje szybka mineralizacja, albo ziemia jest tak zdegradowana, że dominujące w niej kultury mikroorganizmów powodują rozkład gnilny wprowadzanej substancji organicznej. Zmienić to mogą Efektywne Mikroorganizmy dzięki którym powstaje w bardzo krótkim czasie próchnica z każdego materiału organicznego znajdującego się w glebie.
Efektywne Mikroorganizmy wprowadzone do gleby przywracają pierwotne zdolności samoregulacji, które w wyniku intensywnej uprawy roli zostały zatracone. Należy pamiętać, że zawartość próchnicy w glebie jest głównym czynnikiem wpływającym na jej naturalną żyzność.
1. Efektywne Mikroorganizmy przywracają naturalną żyzność gleby poprzez;
- tworzenie struktury gruzełkowatej
- udostępnianie niedostępnych dla roślin makro i mikroelementów
- wypierania zagniwania na rzecz fermentacji
- przyspieszanie humifikacji masy organicznej znajdującej się w glebie
- wzmacnianie naturalnej odporności (immunologia) roślin
- wypieranie a następnie likwidację patogenów i szkodników
- dezynfekcję gleby
- rozkład trucizn łącznie z pestycydami
- produkcja antybiotyków i innych bioaktywnych składników
- likwidację podeszwy płużnej
- regulację stosunków powietrzno-wodnych i tym samym zwiększenie pojemności wodnej gleby
- neutralizację skutków suszy
- optymalizację stosunku węgla do azotu
- równe, szybkie, silne kiełkowanie po zaprawieniu materiału siewnego i nasadzeniowego,
- poprawa korzenienia się roślin,
- zwiększenie odporności na suszę, patogeny i szkodniki,
- silniejszy wzrost i wigor,
- obfite kwitnienie i zawiązywanie owoców,
- wyższe i zdrowsze plony,
- poprawa wyglądu, zapachu i smaku,
- niższe nakłady (ograniczenie stosowania nawozów sztucznych,
-
-
- chemicznych środków ochrony roślin i chemicznych zapraw.
Najszybciej obserwowaną zmianą jest poprawa struktury gleby, która staje się gruzełkowatą. W wyniku procesów zachodzących w glebie zostają udostępniane trudno przyswajalne dla roślin związki mineralne. Zahamowane zostają procesy gnilne a przemiany zachodzą w formie fermentacji, przyspieszając humifikację materii organicznej. Substancje wytwarzane w procesach metabolizmu mikroorganizmów dezynfekują glebę hamując rozwój szkodliwych organizmów
i wzmacniają rośliny. Zmiana mikroflory glebowej prowadzi do ograniczenia ilości patogenów glebowych (zarówno grzybów chorobotwórczych jak i szkodników) i odradzania życia biologicznego
Gleba zdrowieje. Rośliny mają coraz silniejszy system korzeniowy. Po obumarciu roślin mikroorganizmy rozkładają korzenie rozluźniając glebę. W miejsce korzeni tworzy się naturalny system kapilar. Zwiększa to pojemność wodną powodując lepsze magazynowanie wody. Ma to szczególnie znaczenie podczas ulewnego deszczu. Gleba o wysokiej zawartości próchnicy i gruzełkowatej strukturze pochłania wodę i nie pozwala aby woda wymywała jej wierzchnią żyzną warstwę. Gleba taka nie ma tendencji do zlewania i zasklepiania się. Zanika podeszwa płużna. Głębokość orki powinna być jak najpłytsza. Powinniśmy ją stosować tylko wtedy gdy jest do przykrycia materia organiczna. Najkorzystniejsze są uprawki powierzchniowe.
Efektywne Mikroorganizmy przywracają dominację mikroorganizmów pożytecznych, regenerujących siłę rodną gleby. Taka gleba nabiera lepszych cech. Pożyteczne mikroorganizmy optymalizują procesy przemiany materii, udostępniania związków mineralnych, witamin, enzymów i hormonów. Zmniejszają potrzebę ewentualnego nawadniania.
Technologia Efektywnych Mikroorganizmów ma zastosowanie w: