Piwonia
(Paeonia)
Piwonia
jest byliną wymagającą ale stosunkowo odporną na choroby i szkodniki. Miejsce
powinno być nasłonecznione lub w połowie zacienione – niemniej jednak najlepiej
rośnie w pełnym słońcu. Gleba powinna być dobrze zdrenowana, bogata w
próchnice, żyzna o odczynie pomiędzy 6,5 a 7 pH. Wiosną warto dodatkowo
wzbogacić glebę kompostem. W odpowiednich warunkach może rosnąć z powodzeniem w
tym samym miejscu przez 10 - 15 lat. Unikajmy sadzenia piwonii w miejscach
gdzie już rosła jakaś piwonia – pobierają one z gleby pierwiastki, których jest
w glebie niewiele i trudno jest uzupełnić. Jesienią usuwajmy nadziemną część
rośliny w celu zapobiegnięcia zachorowania na botrytis powodujący więdnięcie
liści. Są odporne na suszę i nie lubią nadmiaru wody. Dlatego podlewamy je gdy
ziemia jest sucha. Zbyt wilgotne podłoże może powodować występowanie szarej
pleśni.
Piwonie
rozmnażajmy rzadko gdyż raczej wolą rozrastać się na tym samym stanowisku.
Jeśli jednak będziemy ja dzielić to w taki sposób żeby jak najmniej uszkodzić
korzenie – możemy je przemyć aby były lepiej widoczne. Sadzonka powinna
posiadać przynajmniej 2 - 3 oczka. Korzenie wsadzamy do ziemi tak aby oczka
okrywała 3 - 5 cm warstwa ziemi, nie większą gdyż może nie zakwitnąć. Sadzonki
jesienne zakwitną następnego lata ale pamiętajmy, że te z mniejszą ilością
oczek będą potrzebowała do tego więcej czasu. Kwiaty świetnie utrzymują się w
wazonie.