OLEJ ARGANOWY NATURALNY
PRODUKT BIOLOGICZNY
100% OLEJU ARGANOWEGO
POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI
(w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego,
który jest bezzapachowy – lekko kwaskowy zapach).
Olej dostępny w naszym sklepie jest produkowany przez
firmę EFAS – jednego z największych w MAROKU.
Olej arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko.
Powstaje on z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka.
Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko.
Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.
Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach:
Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach.
W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy.
Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
MA SZEROKIE ZASTSOWANIE W KUCHNI
- Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
- Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny.
- niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
- smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
- Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości.
OLEJ ARGANOWY JEST BARDZO DOBRYM „LEKARSTWEM”, gdyż może.
- obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi
- zapobiegać miażdżycy i zawałom
- poprawiać krążenie
- wzmacniać ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
- działać przeciwzapalnie
- podnosić odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
- działać przeciwzapalnie
- chronić tkankę łączną
- pobudzać komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
- łagodzić bóle stawów
- chronić komórki przed utleniaczami
- dostarczać komórkom składników odżywczych
- ograniczać ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, chroby nowotworowe.
- Leczniczo MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie ( po łyżeczce)
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
- Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoxydujące, dlatego stosowany jako lek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
- Składa się w 80% z jedno i wieloninasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
- Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
- Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
PREZENTACJA OLEJU ARGANOWEGO KULINARNEGO 250ML
Sposób otrzymywania: Z pierwszego tłoczenia na zimno
Element tłoczony: Owoc arganowca posortowany i wyselekcjonowany
Jakość: 100% czysty i naturalny, nieskazitelny, pierwsze tłoczenie na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej
Kraj pochodzenia: Maroko
Uprawa: Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert ( międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)
JAKOŚĆ
Warunki przechowywania: Olej roślinny ustabilizowany.
Do przechowywania w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła.
Temperatura maksymalna ok. 18 stopni.