Owoce dzikiej róży to źródło witaminy C, zawierają również witaminy: A, B1, B2,E, K, flawonoidy, garbnik, kwasy organiczne, kwas jabłkowy, pektyny, sole mineralne, żelazo. Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin co może być wskazanie w stanach przeziębieniowych. Owoce zawierają także silne przeciwutleniacze: karotenoidy, flawonoidy i ksantofile. Obecne są w nich cukry, garbniki, fitoncydy oraz kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy. Dzika róża dostarcza olejków eterycznych i pektyn – frakcji błonnika pokarmowego. Zawiera substancję – galaktolipid, wykazującą działanie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Galaktolipid spowalnia napływ białych krwinek do stawów, hamując wydzielanie związków nasilających stany zapalne. Owoce róż mają charakter zasadowy i neutralizują kwaśną treść z przewodu pokarmowego.
Owoce dzikiej róży znane są od najdawniejszy czasów, stanowiły one pożywienie ludzi pierwotnych. Starożytni Rzymianie wypełniali jej płatkami poduszki co miało poprawiać sen i tonizować układ nerwowy. Obecnie dziką różę stosuje się jako surowiec zielarski. Medycyna ludowa przypisywała dzikiej róży działanie żółcio- i moczopędne, a także jako środek ogólnie wzmacniający organizm.
Bez konserwantów.
Skład: sok z owoców dzikiej róży.
Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.
Pojemność: 500 ml