Przedmiotem tej aukcji jest Dzika róża suszona skórka bez pestek
Owoce dzikiej róży mają wysoką zawartość witaminy C (od 1,8 do 6%), ponadto zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry oraz związek o działaniu przeciwzapalnym – galaktolipid (GOPO). Owoce dzikiej róży i przetwory z nich otrzymywane stosuje się w celu uzupełnienia niedoborów witamin i zwiększenia odporności organizmu. Wskazaniem są: rekonwalescencja, stany ogólnego osłabienia, zmęczenie oraz stres, nadmierna kruchość i przepuszczalność naczyń włosowatych, a także choroba przeziębieniowa. Preparaty zawierające owoce róży zalecane są także kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią, jak również osobom cierpiącym na różnorodne schorzenia reumatoidalne. Potwierdzono również przeciwzapalne właściwości Dzikiej róży. Owoce oraz płatki róż działają przeciwutleniająco, wzmacniająco, witaminizująco. Są stosowane w chorobach zakaźnych, zaburzeniach krążenia i przemiany materii oraz w alergii. Dzięki polifenolom R. fructus działa rozkurczowo, moczopędnie i napotnie. Flawonoidy, antocyjany, pektyny i kwasy organiczne wpływają na zwiększenie wchłaniania, potęgowanie działania i ochronę przed rozkładem zawartej w surowcu witaminy C. Działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwbiegunkowe i hemostatyczne surowiec zawdzięcza garbnikom. Elagotaniny (m.in. eugenina) z płatków róż ogrodowych posiadają dodatkowo aktywność przeciw wirusowi Herpes simplex. Warto podkreślić, że naturalna witamina C (najbogatszym źródłem w europejskiej florze jest dzika róża), jest 3-5 razy skuteczniejsza w porównaniu z syntetyczną. Naturalne witaminy są również łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Dziś praktycznie nie izoluje się witaminy C z roślin, powszechnie stosuje się jej syntetyczny odpowiednik. Dla zdrowia jest jednak lepiej uzupełniać niedobór witaminy C w sposób naturalny.
|
|