Jest to czysta skórka z dzikiej róży zmielona do postaci grubego proszku, którą zażywa się łyżeczką.
Owoc róży bez pestki (proszek) to:
- źródło błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) regulujące pracę jelita grubego, rozmiękczenie stolca, czyszczenie zachyłków jelita grubego
i dodatkowo źródło naturalnej witaminy C.
- źródło naturalnej witaminy C oraz witamin z grupy A, B, E, K
i flawonoidów, chroniących witaminę C przed rozkładem.
Działanie:
- Naturalna witamina C zawarta w róży hamuje procesy starzenia się organizmu, miany miażdżycowe oraz ma działanie ogólnie wzmacniające.
- Wpływa na polepszenie odporności przed infekcjami.
- Hamuje wytwarzanie się w przewodzie pokarmowym niebezpiecznych nitrozoamin powstających w wyniku spożywania warzyw obficie nawożonych związkami azotu.
- Róża pomocniczo stosowana jest do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.
- Nowe badania wykazują skuteczność stosowania tej rośliny w chorobach zwyrodnieniowych stawów.
Jedna czubata łyżeczka proszku (5g) zawiera ok. 100 mg czystej naturalnej witaminy C.
Sposób użycia:
2 razy dziennie 1-2 łyżeczki przed jedzeniem.
Proszek można zażywać bezpośrednio lub wsypywać do np. jogurtu.