|
Dzika
kuchnia Łuczaj Łukasz
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN:
[zasłonięte]978-83-12378-7 Format: 18.9x24.5cm Liczba
stron: 320 Oprawa: Twarda Wydanie: 1, 2013
r.
„Dzika kuchnia” Łukasza
Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej.
To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich
roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel,
czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa,
podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział
wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać,
które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat
okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości
farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i
współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce
znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między
innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu,
pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą,
rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku,
piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką
zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i
rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i
rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz
poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Dziczyzna i inne dary lasu Vauk Gottfried,
Behrendt Lutz, Stumpf Jens
Wydawnictwo: Multico
ISBN:
[zasłonięte]978-8373-825-9 Tłumaczenie: Floriańczyk
Barbara Format: 17.0x24.6cm Liczba stron:
160 Oprawa: Twarda Wydanie: 2010
r.
Dziczyzna słusznie uchodzi za kulinarny przysmak.
Dobrze przyrządzony comber sarni, golonka z dzika czy dzika
kaczka faszerowana są doskonałe – kruche, delikatne,
aromatyczne. Przygotowanie potraw z dziczyzny nie jest trudne,
ale wymaga znajomości tajników sztuki kulinarnej, dlatego
dobrze skorzystać z rad i wskazówek doświadczonych mistrzów
kuchni, znawców dziczyzny.
W tej
książce znajdziesz nie tylko 60 niezawodnych przepisów –
opisanych krok po kroku – ale również propozycje, jak
skomponować ucztę z dziczyzny i grzybów leśnych. Dowiesz się,
jakie dodatki najlepiej pasują do dań ze zwierzyny płowej i
czarnej, czym należy uzupełnić menu, by smakowało wybornie i
jaki deser z leśnych owoców podać na zakończenie
biesiadowania.
Masz
ochotę na wykwitną dziczyznę? Wypróbuj sprawdzone przepisy i
odkryj niecodzienne rozkosze podniebienia. Na co dzień i od
święta.
|