Dzika kuchnia
Łukasz Łuczaj
„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Kurs DVD Survival - sztuka przetrwania
Wydawca:
KOGA
format płyta DVD Prezentujemy Państwu kurs na płycie DVD “SURVIVAL - sztuka przetrwania”. Zawartość kursu objaśnia zasady stosowania technik umożliwiających radzenie sobie w warunkach ekstremalnych i w pozornie niemożliwych do przejścia sytuacjach. Prezentowane w kursie zagadnienia zostały dobrane pod kątem szybkiej i samodzielnej nauki a kulisy sztuki przetrwania odsłonią przed Państwem adepci Szkoły CSSS WOLF pod kierunkiem Błażeja Kostry. Cały materiał zawarty w kursie można dokładnie obejrzeć i wypróbować w domowym zaciszu, mając do dyspozycji jedynie telewizor oraz odtwarzacz DVD. Realizacja przy użyciu kilku kamer pozwoliła na pokazanie omawianych technik z różnych stron, tak by można było jak najlepiej przyjrzeć się wszystkim szczegółom. Aby materiał stał się jeszcze bardziej czytelny i zrozumiały, w kursie została wykorzystana grafika oraz animacja komputerowa, dzięki czemu nauka jest bardziej skuteczna i przyjemna. Nie bez znaczenia pozostaje komentarz lektora oraz udźwiękowienie. Lektor na bieżąco omawia prezentowane treści, tak aby nauka poszczególnych technik była szybka i efektywna. Menu z podziałem na tematy oraz rozdziały sprawia, że bez problemu można odnaleźć miejsce, w którym zakończyło się naukę. Mamy nadzieję że, zdobywanie nowych doświadczeń i umiejętności w dziedzinie survivalu przyniesie Państwu dużą satysfakcję!
Autor: Łukasz Łuczaj
Jest to pierwszy w Polsce przewodnik kulinarny po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców. Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył wiele dni na wrogim terytorium, jak sam powiedział, dzięki znajomości jadalnych owadów i robaków. Z przewodnika tego dowiesz się m.in.: jak polować na koniki polne czy można jeść mrówki że w Rumunii jedzono chrabąszcze jak przyrządzić ślimaki czy nie zatrujesz się gąsienicą które chrząszcze zwiększają przyjemność z seksu i jakie to może mieć konsekwencje czy dzieci mogą jeść dżdżownice jak należy polować na osy z odkurzaczem które stonogi smakują najlepiej dlaczego cesarz Hirochito jadł głównie osy jak smakują wszy i które larwy much jada się w Chinach
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368