Rok wydania 1995. W publikacji znajdują się informacje, dotyczące wystawy przedstawiającej dzieje mleczarstwa na ziemiach polskich od początku jego istnienia, tj. od neolitu do lat 50 ubiegłego stulecia. Omówione zostały w zarysie poszczególne działy: Początki mleczarstwa na ziemiach polskich; Odtłuszczanie i pasteryzacja mleka; Tradycyjny wyrób masła; Tradycyjny wyrób serów; Zapasy mleczywa i ich przechowywanie; Zarys rozwoju spółdzielczości mleczarskiej; Handel nabiałem; Oświata i upowszechnianie wiedzy mleczarskiej; Ważniejsze wydarzenia w dziejach mleczarstwa w kraju i na świecie. Spis treści: Wstęp-3 Początki mleczarstwa na ziemiach polskich-4 Odtłuszczanie i pasteryzacja mleka-6 -metody zbierania śmietany, -dzieje wirówki do mleka, -pasteryzacja mleka, Tradycyjny wyrób masła-11 -technika wyrobu masła, -masielnice tłuczkowe, -masielnice kołyskowe, -masielnice wirnikowe, -naczynia i formy do masła, Tradycyjny wyrób serów-15 -tradycyjne sery twarogowe: sery z nierozłożonego twarogu, sery dojrzewające, sery zwarowe, inne rodzaje serów, -sery karpackie -technologia serów karpackich: wyrób podpuszczki, wyrób bryndzy, wyrób serów z masy parzonej, Żętyca, Zapasy mleczywa i ich przechowywanie-20 Zarys rozwoju spółdzielczości mleczarskiej-21 Handel nabiałem-26 Oświata i upowszechnianie wiedzy mleczarskiej-28 Ważniejsze wydarzenia w dziejach mleczarstwa w kraju i na świecie-31 Summary-32 Muzeum Narodowe Rolnictwa I Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie - 32 str. Nakład: 2000 egz. wymiary około 15x21cm, Ponad 30 rycin i odbitek fotograficznych. stan dobry - niewielkie ślady użytkowania, nie zmniejszają wartości użytkowej .