Hanna Szymanderska
DZICZYZNA. NAJLEPSZE DANIA Z ZAJĄCA, DZIKA, SARNY, JELENIA, DANIELA I DZIKIEGO PTACTWA
Myśliwska sztuka kulinarna sięga w Polsce XVI w., a na jej rozwój miały niewątpliwie wpływ ogromne magnackie uczty. Zwierzyna i dzikie ptactwo były wówczas uważane za wielki kulinarny skarb i chętnie doskonalono się w ich różnorodnym przygotowywaniu. Dzięki temu mamy dziś bogactwo przepisów, które mogą być ciekawym urozmaiceniem nie tylko uroczystej kolacji, ale też codziennego menu.
Najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrała i poleca Hanna Szymanderska - autorka kilkudziesięciu książek i kilku tysięcy przepisów kulinarnych. Niektóre świetnie znane, inne - nieco zapomniane. Warto je sobie przypomnieć i przekonać się, jak bogata jest nasza kuchnia narodowa.
Pięknie wydana książka w trwałej, twardej oprawie. Blisko 60 barwnie ilustrowanych przepisów to idealne źródło inspiracji kulinarnych dla całej rodziny.
Z poradnika dowiadujemy się m.in.: - które marynaty są najlepsze do zwierzyny i dzikiego ptactwa, - jak przygotować pieczeń z zająca, aby wyszła soczysta i smaczna, - ile czasu powinno kruszeć mięso dzika przed przygotowaniem, - w jakich miesiącach sarnina jest najsmaczniejsza, - dlaczego przepiórki najczęściej piecze się w liściach winogron.
Wydawnictwo: Multico
Rok wydania: 2011
Stron: 122
Ilustracje: barwne
Okładka: twarda
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa