Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DZICZYZNA I INNE...KUCH. NA CODZIEŃ I OD ŚWIĘTA

28-01-2012, 8:16
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 28.50 zł     
Użytkownik ziom_boy
numer aukcji: 2052253228
Miejscowość Jabłonna
Zostało sztuk: 3    Wyświetleń: 6   
Koniec: 28-01-2012 12:00:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dziczyzna i inne dary lasu
Gottfried Vauk, Lutz Behrendt, Jens Stumpf

Format: 17 x 24 cm
Liczba stron: 160 stron
Oprawa: twarda
 

Seria wydawnicza: Kuchnia na co dzień i od święta
Typ publikacji: poradnik

Dziczyzna słusznie uchodzi za kulinarny przysmak. Dobrze przyrządzony comber sarni, golonka z dzika czy dzika kaczka faszerowana są doskonałe – kruche, delikatne, aromatyczne. Przygotowanie potraw z dziczyzny nie jest trudne, ale wymaga znajomości tajników sztuki kulinarnej, dlatego dobrze skorzystać z rad i wskazówek doświadczonych mistrzów kuchni, znawców dziczyzny.

W tej książce znajdziesz nie tylko 60 niezawodnych przepisów – opisanych krok po kroku – ale również propozycje, jak skomponować ucztę z dziczyzny i grzybów leśnych. Dowiesz się, jakie dodatki najlepiej pasują do dań ze zwierzyny płowej i czarnej, czym należy uzupełnić menu, by smakowało wybornie i jaki deser z leśnych owoców podać na zakończenie biesiadowania.

 

Masz ochotę na wykwitną dziczyznę? Wypróbuj sprawdzone przepisy i odkryj niecodzienne rozkosze podniebienia. Na co dzień i od święta.

 

Spis treści: 

Przedmowa

Las nie składa się z samych drzew

Pożyteczne gatunki dzikich zwierząt żyjące w lesie

Jadalne owoce z lasów i wrzosowisk

Jadalne grzyby z lasów i wrzosowisk

Las – pierwotna ojczyzna pszczół

Zakup, wykorzystanie i zbyt dziczyzny

Wykorzystanie dziczyzny i dzikich owoców w kuchni

 

PRZEPISY

Przystawki

Pieczona polędwica z daniela

Pieczona wątroba z jelenia

Pudding z sarniej wątroby

Polędwica z sarny w cieście strudlowym

Leśne grzyby w galarecie

Dziki królik w galarecie

 

Zupy

Wyszukana zupa z jelenia

Zupa z endywii

Zupa z owoców dzikiej róży

Wyborny rosół z grzywaczy

Potrawka z ziemniaków i borowików

Czysty bulion z dziczyzny

Zupa dyniowa

Esencjonalna zupa kurkowa z szynkowymi roladkami

Zupa z czerwonej kapusty

Piankowa zupa ze świeżych borowików

Śmietanowa zupa z dziczyzny

 

Dania główne

Ragoût z daniela

Comber z daniela gotowany w sianie

Marynowany dziki królik

Pieczony comber z warchlaka

Dzika kaczka faszerowana

Duszony dziki królik

Duszona golonka z dzika

Duszona łopatka z dzika

Głowizna z dzika

Polędwica z sarny

Glazurowany comber z daniela

Glazurowane udka zajęcze z jałowcem

Medaliony z cielaka jelenia

Ragoût z jelenia

Udziec sarni

Ragoût z sarny

Comber sarni

Zrazy zawijane z jelenia

Rolada z kiszonej kapusty z polędwicą z dzika

Dzika kaczka w sosie pomarańczowym

Dziki królik duszony z grzybami

Kotlety schabowe z dzika

Potrawka z dzika

Grzywacz z kurkami

 

Potrawy słodkie

Naleśniki z czarnymi jagodami

Krem jagodowo-twarożkowy

Krem jeżynowy

Gryczane naleśniki z leśnymi owocami

Gryczane naleśniki z musem jarzębinowym

Krem faszerowany z kwaśnej śmietany

Parfait z wiciokrzewu

Kompot z owoców dzikiej róży

Ciasteczka z dzikiego bzu

Krem makowy z leśnymi owocami

Czerwony kisiel owocowy

Krem szczawiowo-orzechowy

Lody szparagowe

Sałatka ze szparagów

Kisiel z leśnych owoców

Suflet orzechowy

Herbata z kwiatów wrzosu z miodem wrzosowym

Ciasto z czarnymi jagodami

Parfait z miodu wrzosowego

Tort gryczany z nadzieniem borówkowym

Piaskowe ciasteczka

 

Indeks przepisów