Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Działalność w przedsiębiorstwie spożywczym

08-02-2014, 0:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3928047911
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 2   
Koniec: 07-02-2014 23:53:03

Dodatkowe informacje:
Rodzaj: tradycyjny podręcznik
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Działalność gospodarcza w przedsiębiorstwie spożywczym
Autor Anna Grontkowska
Wydawca Format AB
Rok wydania 2013
Liczba stron 288
Wymiary 165 x 270 mm
Okładka miękka

 

Podręcznik przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik technologii żywności w technikach i szkołach policealnych.

Spis treści

WSTĘP

ROZDZIAŁ 1. Wybrane zagadnienia ekonomii

1.1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne

1.2. Rynek, jego funkcje i rodzaje

1.3. Popyt, podaż, cena, równowaga rynkowa

1.4. Zachowania producentów i konsumentów na rynku, mechanizm konkurencji

1.5. Rodzaje cen i ich funkcje w gospodarce rynkowej

1.6. Rola i funkcje pieniądza

1.7. Rynek pracy (popyt, podaż, bezrobocie

1.8. Pojęcie i cechy podmiotów w gospodarce narodowej

1.9. Znaczenie prawa

1.9.1. Źródła prawa w Unii Europejskiej i w Polsce

1.9.2. Stosowanie prawa

1.10. Formy prawne jednostek gospodarczych

1.10.1. Spółka cywilna

1.10.2. Spółka jawna

1.10.3. Spółka partnerska

1.10.4. Spółka komandytowa

1.10.5. Spółka komandytowo-akcyjna

1.10.6. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

1.10.7. Spółka akcyjna

1.10.8. Spółdzielnia

1.11. Integracja gospodarcza – cele, etapy, przyczyny

Pytania i polecenia

ROZDZIAŁ 2. Prowadzenie działalności gospodarczej

2.1. Działalność gospodarcza i przedsiębiorca – ujęcie prawne

2.2. Procedury uruchamiania własnej działalności gospodarczej

2.2.1. Zgłoszenie działalności gospodarczej

2.2.2. Uzyskanie koncesji lub zezwoleń

2.2.3. Otrzymanie numeru statystycznego

2.2.4. Założenie rachunku bankowego

2.2.5. Zawiadomienie właściwego urzędu skarbowego

2.2.6. Ubezpieczenia społeczne i gospodarcze

2.2.7. Zawiadomienie Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej i innych instytucji

2.2.8. Zakończenie prowadzenia działalności

2.3. Pojęcie i rodzaje podatków

2.3.1. Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy

2.3.2. Podatek dochodowy

2.3.3. Podatki i opłaty lokalne

2.3.4. Zasady rozliczeń podatkowych

2.4. Pojęcie ubezpieczeń i ich rodzaje

2.5. Działania związane z poszukiwaniem pracy

2.6. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy

2.7. CV i list motywacyjny – zasady formułowania

2.7.1. Curriculum vitae

2.7.2. List motywacyjny

2.8. Rozmowa kwalifikacyjna

2.9. Prawo pracy, prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy

2.10. Nawiązanie stosunku pracy

2.11. Ustanie umowy o pracę

2.12. Pojęcie i funkcje wynagrodzeń

2.13. Bilans czasu pracy pracownika i urlopy pracownicze

Pytania i polecenia

ROZDZIAŁ 3. Elementy marketingu

3.1. Marketing w skali gospodarki narodowej oraz przedsiębiorstwa

3.2. Potrzeby jako czynnik inicjujący działania marketingowe

3.3. Analiza otoczenia bliższego i dalszego przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego

3.4. Rynek docelowy i segmentacja rynku

3.5. Informacje i badania marketingowe – podstawowe decyzje

3.6. Marketing mix (cena, produkt, promocja, dystrybucja

3.7. Strategie marketingowe przedsiębiorstwa

3.7.1. Metody portfelowe jako sposób określania strategii marketingowych

3.7.2. Strategie konkurencji

3.7.3. Strategie cenowe

3.7.4. Struktura i specyfika różnych kanałów dystrybucyjnych

3.8. Hurt a detal, inne możliwości sprzedaży

3.9. Opakowania

3.10. Decyzje w dziedzinie komunikacji marketingowej – reklama, public relations

Pytania i polecenia

ROZDZIAŁ 4. Elementy rachunkowości w przedsiębiorstwie

4.1. Rodzaje, funkcje i zasady rachunkowości

4.1.1. Znaczenie rachunkowości

4.1.2. Przedmiot rachunkowości i jej rodzaje

4.1.3. Funkcje rachunkowości

4.1.4. Zasady rachunkowe

4.2. Aktywa (majątek) i pasywa (kapitał) przedsiębiorstwa – klasyfikacja i charakterystyka

4.2.1. Pojęcie i podział środków trwałych

4.2.2. Rodzaje zużycia i amortyzacja środków trwałych

4.2.3. Źródła pochodzenia majątku – pasywa

4.3. Bilans majątkowy – budowa i układ bilansu

4.4. Inwentaryzacja

4.5. Dowody księgowe – pojęcie, znaczenie, klasyfikacja

4.5.1. Dokumentacja księgowa związana ze środkami pieniężnymi

4.5.2. Klasyfikacja operacji gospodarczych

4.5.3. Konto księgowe – istota, działanie i rodzaje kont

4.5.4. Konta bilansowe i zasady ich funkcjonowania

4.5.5. Plan kont

4.5.6. Dokumentacja i ewidencja sprzedaży

4.6. Charakterystyka uproszczonych sposobów ewidencji gospodarczej w zależności od form opodatkowania

4.6.1. Metody rozliczania przychodów

4.6.2. Rejestr zakupów i sprzedaży

4.6.3. Zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów

4.6.4. Metody rozliczania dochodu

4.7. Koszty i ich klasyfikacja

4.7.1. Kryteria klasyfikacyjne kosztów do celów decyzyjnych

4.7.2. Kalkulacje – znaczenie, rodzaje i zastosowanie

4.8. Wynik finansowy przedsiębiorstwa

4.9. Rodzaje przychodów i zakres analiz

4.10. Wartość pieniądza w czasie

4.11. Inwestowanie

4.11.1. Proste metody oceny przedsięwzięć rozwojowych

4.11.2. Metody dyskontowe oceny efektywności przedsięwzięć rozwojowych

4.12. Kredyty i leasing jako źródła finansowania

Pytania i polecenia

ROZDZIAŁ 5. Zarządzanie w przedsiębiorstwie

5.1. Główne funkcje i cele przedsiębiorstwa

5.2. Dobór pracowników w przedsiębiorstwie

5.3. Źródła i metody naboru pracowników w przedsiębiorstwie

5.4. Planowanie, motywowanie i kontrola w przedsiębiorstwie

5.5. Pojęcie i cele biznesplanu

5.6. Organizacja pracy biurowej

5.6.1. Znaczenie pracy biurowej

5.6.2.Wyposażenie biura

5.6.3. Dokumentacja biurowa

5.6.4. Bazy danych i ich przydatność w pracy biurowej

5.6.5. Archiwizacja dokumentów

Pytania i polecenia

LITERATURA

tech_zywnosci
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!