Tytuł |
Działalność gospodarcza w przedsiębiorstwie spożywczym |
Autor |
Anna Grontkowska |
Wydawca |
Format AB |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
288 |
Wymiary |
165 x 270 mm |
Okładka |
miękka |
Podręcznik przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik
technologii żywności w technikach i szkołach policealnych.
Spis treści
WSTĘP
ROZDZIAŁ 1. Wybrane zagadnienia ekonomii
1.1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne
1.2. Rynek, jego funkcje i rodzaje
1.3. Popyt, podaż, cena, równowaga rynkowa
1.4. Zachowania producentów i konsumentów na rynku, mechanizm konkurencji
1.5. Rodzaje cen i ich funkcje w gospodarce rynkowej
1.6. Rola i funkcje pieniądza
1.7. Rynek pracy (popyt, podaż, bezrobocie
1.8. Pojęcie i cechy podmiotów w gospodarce narodowej
1.9. Znaczenie prawa
1.9.1. Źródła prawa w Unii Europejskiej i w Polsce
1.9.2. Stosowanie prawa
1.10. Formy prawne jednostek gospodarczych
1.10.1. Spółka cywilna
1.10.2. Spółka jawna
1.10.3. Spółka partnerska
1.10.4. Spółka komandytowa
1.10.5. Spółka komandytowo-akcyjna
1.10.6. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
1.10.7. Spółka akcyjna
1.10.8. Spółdzielnia
1.11. Integracja gospodarcza – cele, etapy, przyczyny
Pytania i polecenia
ROZDZIAŁ 2. Prowadzenie działalności gospodarczej
2.1. Działalność gospodarcza i przedsiębiorca – ujęcie prawne
2.2. Procedury uruchamiania własnej działalności gospodarczej
2.2.1. Zgłoszenie działalności gospodarczej
2.2.2. Uzyskanie koncesji lub zezwoleń
2.2.3. Otrzymanie numeru statystycznego
2.2.4. Założenie rachunku bankowego
2.2.5. Zawiadomienie właściwego urzędu skarbowego
2.2.6. Ubezpieczenia społeczne i gospodarcze
2.2.7. Zawiadomienie Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji
Sanitarno-Epidemiologicznej i innych instytucji
2.2.8. Zakończenie prowadzenia działalności
2.3. Pojęcie i rodzaje podatków
2.3.1. Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy
2.3.2. Podatek dochodowy
2.3.3. Podatki i opłaty lokalne
2.3.4. Zasady rozliczeń podatkowych
2.4. Pojęcie ubezpieczeń i ich rodzaje
2.5. Działania związane z poszukiwaniem pracy
2.6. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy
2.7. CV i list motywacyjny – zasady formułowania
2.7.1. Curriculum vitae
2.7.2. List motywacyjny
2.8. Rozmowa kwalifikacyjna
2.9. Prawo pracy, prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy
2.10. Nawiązanie stosunku pracy
2.11. Ustanie umowy o pracę
2.12. Pojęcie i funkcje wynagrodzeń
2.13. Bilans czasu pracy pracownika i urlopy pracownicze
Pytania i polecenia
ROZDZIAŁ 3. Elementy marketingu
3.1. Marketing w skali gospodarki narodowej oraz przedsiębiorstwa
3.2. Potrzeby jako czynnik inicjujący działania marketingowe
3.3. Analiza otoczenia bliższego i dalszego przedsiębiorstwa przemysłu
spożywczego
3.4. Rynek docelowy i segmentacja rynku
3.5. Informacje i badania marketingowe – podstawowe decyzje
3.6. Marketing mix (cena, produkt, promocja, dystrybucja
3.7. Strategie marketingowe przedsiębiorstwa
3.7.1. Metody portfelowe jako sposób określania strategii marketingowych
3.7.2. Strategie konkurencji
3.7.3. Strategie cenowe
3.7.4. Struktura i specyfika różnych kanałów dystrybucyjnych
3.8. Hurt a detal, inne możliwości sprzedaży
3.9. Opakowania
3.10. Decyzje w dziedzinie komunikacji marketingowej – reklama, public
relations
Pytania i polecenia
ROZDZIAŁ 4. Elementy rachunkowości w przedsiębiorstwie
4.1. Rodzaje, funkcje i zasady rachunkowości
4.1.1. Znaczenie rachunkowości
4.1.2. Przedmiot rachunkowości i jej rodzaje
4.1.3. Funkcje rachunkowości
4.1.4. Zasady rachunkowe
4.2. Aktywa (majątek) i pasywa (kapitał) przedsiębiorstwa – klasyfikacja i
charakterystyka
4.2.1. Pojęcie i podział środków trwałych
4.2.2. Rodzaje zużycia i amortyzacja środków trwałych
4.2.3. Źródła pochodzenia majątku – pasywa
4.3. Bilans majątkowy – budowa i układ bilansu
4.4. Inwentaryzacja
4.5. Dowody księgowe – pojęcie, znaczenie, klasyfikacja
4.5.1. Dokumentacja księgowa związana ze środkami pieniężnymi
4.5.2. Klasyfikacja operacji gospodarczych
4.5.3. Konto księgowe – istota, działanie i rodzaje kont
4.5.4. Konta bilansowe i zasady ich funkcjonowania
4.5.5. Plan kont
4.5.6. Dokumentacja i ewidencja sprzedaży
4.6. Charakterystyka uproszczonych sposobów ewidencji gospodarczej w
zależności od form opodatkowania
4.6.1. Metody rozliczania przychodów
4.6.2. Rejestr zakupów i sprzedaży
4.6.3. Zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów
4.6.4. Metody rozliczania dochodu
4.7. Koszty i ich klasyfikacja
4.7.1. Kryteria klasyfikacyjne kosztów do celów decyzyjnych
4.7.2. Kalkulacje – znaczenie, rodzaje i zastosowanie
4.8. Wynik finansowy przedsiębiorstwa
4.9. Rodzaje przychodów i zakres analiz
4.10. Wartość pieniądza w czasie
4.11. Inwestowanie
4.11.1. Proste metody oceny przedsięwzięć rozwojowych
4.11.2. Metody dyskontowe oceny efektywności przedsięwzięć rozwojowych
4.12. Kredyty i leasing jako źródła finansowania
Pytania i polecenia
ROZDZIAŁ 5. Zarządzanie w przedsiębiorstwie
5.1. Główne funkcje i cele przedsiębiorstwa
5.2. Dobór pracowników w przedsiębiorstwie
5.3. Źródła i metody naboru pracowników w przedsiębiorstwie
5.4. Planowanie, motywowanie i kontrola w przedsiębiorstwie
5.5. Pojęcie i cele biznesplanu
5.6. Organizacja pracy biurowej
5.6.1. Znaczenie pracy biurowej
5.6.2.Wyposażenie biura
5.6.3. Dokumentacja biurowa
5.6.4. Bazy danych i ich przydatność w pracy biurowej
5.6.5. Archiwizacja dokumentów
Pytania i polecenia
LITERATURA