Przedmiotem aukcji jest dziesięć nasion dyni Waltham Butternut Dynia Waltham Butternut należy do odmian o wyjątkowej wydajności i łatwości uprawy. Spośród innych odmian Butternut wyróżnia ją lepszy od innych smak, określany jako orzechowy oraz maślany aromat. Zaliczane są w książkach ogrodniczych do najlepszych i najbardziej polecanych odmian dyni. Dynia Butternut należy do odmian, które od razu zdobyły uznanie w Polsce. Ma słodkawy, orzechowy smak, miąższ mięsisty, doskonałej jakość, zwięzły, kolor żółty do pomarańczowego. Dynia ta jest bardzo wydajna z uwagi na bardzo małe gniazdo nasienne i brak pustych komór w środku (wiele odmian dyni na dużą, pustą w środku przestrzeń). Najsłodszy i najbogatszy smak mają dobrze dojrzałe owoce, które można dowolnie wykorzystywać w kuchni. Wspaniale smakują dynie faszerowane (jeśli miejsce po gnieździe nasiennym jest za małe, należy je powiększyć wycinając nieco miąższu). Idealnie smakuje faszerowana ryżem, suszonymi pomidorami, oliwkami, szpinakiem i fetą, doprawiona kuminem czy gałką muszkatołową. Jest bardzo smaczna pieczona (można ją kroić jak frytki), doprawiona np. cynamonem i solą, curry, czy ulubionymi przyprawami w połączeniu z oliwą. Idealna do zup, wszelkich past, ciast, ciasteczek, muffinek, gnocci, gotowania na parze. Smakosze, poza możliwością przygotowania całej palety rozmaitych zup (z curry, imbirem, gałką muszkatołową, mleczkiem kokosowym, cynamonem itd.) polecają pieczoną dynię, polaną miodem lub syropem klonowym, posypaną prażonymi orzeszkami. Waltham Butternut jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C, manganu, magnezu i potasu, jest doskonałym źródłem witaminy A. Dynia Butternut osiąga wagę od 1,2 – 2,5 kg. Przechowuje się ok. 8 miesięcy. Okres wegetacji 110 dni. Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy. Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę.
|
|
|
|
|