Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dynia Turecki Turban - jedyna w swoim rodzaju

23-03-2012, 0:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł     
Użytkownik frezja36
numer aukcji: 2210685067
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 14   
Koniec: 20-03-2012 22:36:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest zestaw 6 nasion dyni Turecki Turban

Roślina tworzy efektowne, pomarańczowe owoce, w wyraźnie zaznaczonym pierścieniem. Jest niezwykle łatwa w uprawie. Stara, wartościowa odmiana, pojawiła się w USA w 1869 roku. Skórka w pierścieniu posiada jasne, kremowe, ciemnozielone oraz pomarańczowe smugi. Owoce kształtem przypominają „turecki turban”. Ze względu na kształt owocu jest chętnie uprawiana jako oryginalna ozdoba ogrodu. Po zasuszeniu doskonale nadaje się do dekoracji przez całą zimę . Znajduje zastosowanie w okrywaniu altan i ogrodzeń. Roślina kwitnie od lipca do sierpnia. Wysiew nasion w połowie kwietnia do doniczek lub w maju bezpośrednio do gruntu. Rozsadę wysadzamy na miejsce stałe w połowie maja.
Owoce tej dyni mają nie tylko walory dekoracyjne, ale są też smacznym warzywem, z którego można przygotować wyjątkowy posiłek. Dynie te mają posmak orzechów laskowych. Można je używać do pieczenia, gotować na parze lub przyrządzać z nich zupy, robić gnocci. Bardzo chętnie spożywa się je faszerowane. Dynia, ze względu na swój kształt, może być oryginalną wazą, w której można podawać zupę. Przed wlaniem zupy dynia powinna być posmarowana olejem i przez 5-10 min zapieczona w piekarniku.
Czas dojrzewania: 105 dni.
Czas przechowywania: 4-5 miesięcy


Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami.
Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.



Zupa z Tureckiego Turbana w dyniowej "wazie"


Składniki:
· 1 ¼ szklanki (310 ml) miąższu dyni
· 1 por
· 2 średnie marchewki, obrane
· 1 średni ziemniak, obrany
· 2 łyżki masła
· 3 ½ szklanki (875 ml), bulionu z kurczaka
· ½ szklanki (125 ml) śmietany 12%
· koperek do smaku


Przygotowanie :
Odciąć górę dyni, usunąć nasiona. Grubo pokroić miąższ, marchew i ziemniaki. Rozpuścić masło na patelni, dodać warzywa. Trzymać na ogniu ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion z kurczaka, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Zupę zmiksować, dodać 3/4 śmietany. Zapiekać wydrążoną dynię przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wlać gorącą zupę. Dodać resztę śmietany i udekorować koperkiem. Dyniową wazę podawać od razu na stół.