Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

dynia SWEET DUMPLING - wspaniała do faszerowania

29-05-2012, 3:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: 1.80 zł     
Użytkownik ankado2
numer aukcji: 2348056029
Miejscowość Lublin
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 26   
Koniec: 19-05-2012 22:49:10
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest pięć nasion dyni Sweet Dumpling


Dynia Sweet Dumpling, zwana też Patidou, należy do wyjątkowo cenionych odmian. Owoce są bardzo słodkie, mają smak kasztanów i orzechów laskowych. W zapachu i smaku nie przypomina zupełnie dyń, do których ludzie są zwykle przyzwyczajeni. Miąższ jest kremowy, zwarty, jędrny. Jest wspaniała do jedzenia na surowo, do sałatek owocowych i bardzo ceniona do zapiekania oraz do robienia lodów. We Francji faszerowana to prawdziwy przysmak. Pyszna jest również w zupie przygotowana z marchewką, cebulą i z dodatkiem mielonego kminku, curry i kurkumy. Skórkę mają mocną, białą, z ciemnozielonymi smugami, które jaśnieją i robią się pomarańczowe w pomieszczeniach bez dostępu światła. Dynia ta doskonale rośnie przy ogrodzeniu, gdzie jej wiszące owoce wyglądają jak dekoracyjne lampiony. Jest ceniona nie tylko za wyjątkowy smak, ale i za wygląd. Umieszczone na stole owoce tej dyni stanowią oryginalną ozdobę. Można też zrobić z dyni niebanalny świecznik. Pojawiła się na rynku w 1976 roku, pochodzi z Meksyku.


We Francji dynia ta jest poszukiwanym rarytasem. Francuzi lubią jeść ją upieczoną w całości (dynia jest gotowa, gdy da się w nią wbić widelec). Po wyjęciu z pieca dynię należ rozkroić, wyjąć nasiona i polać sosom vinaigrette. Inni polecają jeść tak upieczoną dynie ze słonym masłem. Waga owoców ok. 600 g.
Okres wegetacji ok. 100 dni.
Przechowuje się ok. 3-5 miesięcy.



Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy.

Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę.




Sweet Dumpling nadziewane szynką, śmietaną i parmezanem


1 dynia Sweet Dumpling
3 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki parmezanu
2 plastry szynki
gałka muszkatołowa do smaku

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Ściąć „czapeczkę” dyni, miąższ wydrążyć łyżeczką. W misce wymieszać pokrojoną szynkę, śmietanę, parmezan i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć dynię folią aluminiową i piec ok. 1 godz 15 min. Dynia jest gotowa do jedzenia, gdy można w nią wbić nóż.