Przedmiotem aukcji jest pięć nasion dyni Sweet Dumpling Dynia Sweet Dumpling, zwana też Patidou, należy do wyjątkowo cenionych odmian. Owoce są bardzo słodkie, mają smak kasztanów i orzechów laskowych. W zapachu i smaku nie przypomina zupełnie dyń, do których ludzie są zwykle przyzwyczajeni. Miąższ jest kremowy, zwarty, jędrny. Jest wspaniała do jedzenia na surowo, do sałatek owocowych i bardzo ceniona do zapiekania oraz do robienia lodów. We Francji faszerowana to prawdziwy przysmak. Pyszna jest również w zupie przygotowana z marchewką, cebulą i z dodatkiem mielonego kminku, curry i kurkumy. Skórkę mają mocną, białą, z ciemnozielonymi smugami, które jaśnieją i robią się pomarańczowe w pomieszczeniach bez dostępu światła. Dynia ta doskonale rośnie przy ogrodzeniu, gdzie jej wiszące owoce wyglądają jak dekoracyjne lampiony. Jest ceniona nie tylko za wyjątkowy smak, ale i za wygląd. Umieszczone na stole owoce tej dyni stanowią oryginalną ozdobę. Można też zrobić z dyni niebanalny świecznik. Pojawiła się na rynku w 1976 roku, pochodzi z Meksyku. We Francji dynia ta jest poszukiwanym rarytasem. Francuzi lubią jeść ją upieczoną w całości (dynia jest gotowa, gdy da się w nią wbić widelec). Po wyjęciu z pieca dynię należ rozkroić, wyjąć nasiona i polać sosom vinaigrette. Inni polecają jeść tak upieczoną dynie ze słonym masłem. Waga owoców ok. 600 g. Okres wegetacji ok. 100 dni. Przechowuje się ok. 3-5 miesięcy. Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy. Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę. Sweet Dumpling nadziewane szynką, śmietaną i parmezanem 1 dynia Sweet Dumpling 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki parmezanu 2 plastry szynki gałka muszkatołowa do smaku Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Ściąć „czapeczkę” dyni, miąższ wydrążyć łyżeczką. W misce wymieszać pokrojoną szynkę, śmietanę, parmezan i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć dynię folią aluminiową i piec ok. 1 godz 15 min. Dynia jest gotowa do jedzenia, gdy można w nią wbić nóż.
|
|
|
|
|