Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Były uprawiane już 3000 lat przed naszą erą.Liście 5-7 klapowe. Płożąca lub wspinająca, gruba, o długości do 10 m. Średnia waga owoców to ok. 25-50 kg. Rekordowy owoc dyni ważył 766 kg. Wyhodował ją Joe Jutras w 2007 roku,a największa dynia w Polsce ważyła 403,5 kg.
Dynia olbrzymia jest bogata w karoten (prowitaminę A), witaminy C, B1, B2, PP oraz sole mineralne — fosforu, potasu,
żelaza, wapnia i magnezu. Szczególnie cenione są odmiany o pomarańczowym miąższu, które zawierają dużo karotenu
(głównie α i β) mającego działanie antyutleniające i inaktywujące wolne rodniki, co przeciwdziała nowotworom i chorobom
układu krążenia. Dynia olbrzymia działa też łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy i wątrobę. Jest jednym z
ważniejszych komponentów odżywek dla dzieci. Smaczne nasiona przeciwdziałają cukrzycy i są skuteczne w zwalczaniu
pasożytów przewodu pokarmowego.
Dynia ma najmniejsze wymagania cieplne ze wszystkich warzyw dyniowatych. Optymalna temperatura wzrostu roślin to 25°C, a powyżej 12°C nasiona kiełkują już po 6–8 dniach od siewu. Rośliny potrzebują dużo wody. Związane jest to z dużą powierzchnią liści oraz płytkim systemem korzeniowym.
Licytujesz opakowanie nasion wraz z instrukcją wysiewu .