Przedmiotem aukcji jest pięć nasion dyni New England Pie New England Pie została wprowadzona na rynek amerykański już w 1865 roku, i właśnie w USA zyskała największą rzeszę wielbicieli. Miąższ ma wyższą niż inne dynie zawartość suchej masy, co sprawia, że dynia ta ma doskonałą konsystencję do ciast. Jest delikatna w smaku i nie tak słodka jak inne dynie do wypieków. Dzieci uwielbiają prażone nasiona tej odmiany. Oprócz dobrego smaku dynia ta jest również bardzo dekoracyjna. Może stanowić oryginalną wazę do zupy. Waga 2-4 kg, miąższ żółto-pomarańczowy. Zastosowanie: ciasta, zupy, puree, marmolady. Okres dojrzewania 100 dni. Okres przechowywania do 6 miesięcy. Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy. Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę. Ciasto dyniowe z czekoladową bezą
Składniki ( na blachę o wymiarach 25x30 cm ) : Ciasto: · 300 g mąki · 125 g miękkiego masła · 110 g cukru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 3 żółtka · 3 łyżki śmietany
Masa dyniowa: · 80 dag surowej dyni · 600 ml mleka · 15 dag cukru · odrobina imbiru · półtorej szczypty cynamonu · 3 jaja · 3 łyżki miękkiego masła Dynię pokrój. Gotuj ok. 20 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynie odsącz dokładnie na sitku, wymieszaj z cukrem i przyprawami. Dodaj jajka, masło i resztę mleka. Rozetrzyj mikserem, żeby nie było grudek masła.
Beza : · 3 białka · szczypta soli · 120 g cukru · 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier, dalej siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut. W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę dyniową, a na niej rozłożyć warstwę ubitej piany. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 190°C, wstawić ciasto i piec przez około 40 minut (aż beza na wierzchu się lekko zarumieni).
|