Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dynia NEW ENGLAND PIE wyśmienita na ciasto

18-01-2012, 3:25
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 3 zł     
Użytkownik ankado2
numer aukcji: 2045892820
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 34   
Koniec: 18-01-2012 22:57:29
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

                                                                      Przedmiotem aukcji jest pięć nasion dyni New England Pie

New England Pie została wprowadzona na rynek amerykański już w 1865 roku, i właśnie w USA zyskała największą rzeszę wielbicieli. Miąższ ma wyższą niż inne dynie zawartość suchej masy, co sprawia, że dynia ta ma doskonałą konsystencję do ciast. Jest delikatna w smaku i nie tak słodka jak inne dynie do wypieków. Dzieci uwielbiają prażone nasiona tej odmiany. Oprócz dobrego smaku dynia ta jest również bardzo dekoracyjna. Może stanowić oryginalną wazę do zupy.
Waga 2-4 kg, miąższ żółto-pomarańczowy. Zastosowanie: ciasta, zupy, puree, marmolady.
Okres dojrzewania 100 dni.
Okres przechowywania do 6 miesięcy.

Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy.
Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę.


Ciasto dyniowe z czekoladową bezą


Składniki ( na blachę o wymiarach 25x30 cm ) :
Ciasto:
· 300 g mąki
· 125 g miękkiego masła
· 110 g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 żółtka
· 3 łyżki śmietany


Masa dyniowa:
· 80 dag surowej dyni
· 600 ml mleka
· 15 dag cukru
· odrobina imbiru
· półtorej szczypty cynamonu
· 3 jaja
· 3 łyżki miękkiego masła


Dynię pokrój. Gotuj ok. 20 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynie odsącz dokładnie na sitku, wymieszaj z cukrem i przyprawami. Dodaj jajka, masło i resztę mleka. Rozetrzyj mikserem, żeby nie było grudek masła.


Beza :
· 3 białka
· szczypta soli
· 120 g cukru
· 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier, dalej siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Schłodzonym ciastem wylepić formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.
W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę dyniową, a na niej rozłożyć warstwę ubitej piany. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 190°C, wstawić ciasto i piec przez około 40 minut (aż beza na wierzchu się lekko zarumieni).