Przedmiotem aukcji jest pięć nasion dyni Muscate De Provence Dynia Muscate de Provence jest używana przez szefów kuchni z całego świata, mają ją w menu najlepsze restauracje. Pochodzi z południa Francji, gdzie należy do ulubionych odmian dyń, wpisana jest do kulinarnego dziedzictwa Francji, uprawiana od co najmniej 1899 roku. Znana jest również jako Muscat de Provence, "Musqee de Provence" lub "Muscade de Provence". Ma intensywnie pomarańczowy miąższ, słodki, treściwy i bardzo aromatyczny. Jest on bardzo zwięzły i gęsty, gładki, nie rozpada się podczas obróbki termicznej. Dynia ta jest wyjątkowo piękna, ma kształt głęboko żebrowanego, spłaszczonego koła sera. Owoce są początkowo koloru zielonego, w miarę dojrzewania nabierają głębokich odcieni brązu i pomarańczy. Nie ma dwóch identycznych owoców, każdy wygląda inaczej. Dynie najlepiej zbierać wtedy, gdy pędy zaschną (zawsze przed przymrozkami). Powinna być przed przechowywaniem w piwnicy przetrzymana w cieple, np. na balkonie czy w kuchni, by dobrze dojrzała i zaczęła się ładnie przebarwiać. Doskonale się przechowuje przez wiele miesięcy. Jest wykorzystywana do wielu dań, przede wszystkim do zup (na słodko i ostro, z dodatkiem delikatnych i ostrych przypraw), do ciast, ciasteczek, dżemów, wszelkich słodkich dań, gulaszu, zapiekanek. Może osiągać wagę 5-12 kg. Okres wegetacji 120 dni. Przechowuje się 5-8 miesięcy. Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy. Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę.
|
|
|
|
|