Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dynia MARINA DI CHIOGGIA - najlepsza do gnocci

26-01-2012, 10:05
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3 zł     
Użytkownik ankado2
numer aukcji: 2072344570
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 41   
Koniec: 24-01-2012 23:02:18
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest pięć nasion dyni Marina di Chioggia

Dynia Marina di Chioggia należy do bardzo starych, rustykalnych odmian. Jej korzeni należy szukać we włoskiej miejscowości Chioggia, leżącej nad morzem. Jest jedną z atrakcyjniejszych wizualnie dyń. Skórka pofałdowana, pełna zgrubień, koloru zielono-niebieskiego. Miąższ dobrej jakości, gruby, żółto-pomarańczowy. Osiąga wagę 6-8 kg. A. Goldman twierdzi, że jest dynią wprost stworzoną do gnocci i ravioli. Wykorzystuje się ją też do risotto, pieczenia i gotowania. Bogata w wit. A chroniącą oczy i regenerującą skórę, zawiera też sporo minerałów jak wapń, fosfor, potas i in. Dynia ta należała do ulubionych dyń mieszkańców włoskich wsi, którzy w zimie robili z niej zupę.
Okres wegetacyjny: 120 dni.
Okres przechowywania: 4-8 miesięcy.

Dyniowe gnocchi


Składniki:
· 800 dag obranej dyni
· 200 g mąki
· 1 łyżeczka pieprzu
· 3 łyżki masła
· 2 łyżki posiekanych liści szałwi
· 5 łyżek świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Pokrój dynię na cztery duże kawałki. Każdy zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku (180 st. C), aż dynia będzie zupełnie miękka. Wystudź i zmiksuj ją na przecier. Masę zmieszaj z mąką, pieprzem i 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie zagnieć. Ciasto będzie prawdopodobnie kleiło się do rąk, ale takie powinno być. Mocząc palce w zimnej wodzie ulep kuleczki. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Ułóż kulki na tacy i naciśnij każdą widelcem (najlepiej za każdym razem moczyć widelec w gotującej się w garnku wodzie). Gotuj gnocchi w kilku partiach, spychając je widelcem z tacy.Gotuj je 2 minuty od czasu, kiedy ostatnia pojawi się na powierzchni. Wyjmij je łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
Na patelni roztop masło, a kiedy się zrumieni, wsyp posiekane liście szałwi. Podsmaż chwilę. Polej gnocchi szałwiowym masłem, posyp parmezanem i natychmiast podawaj.

Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy.

Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę.