Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dynia HOKKAIDO -najsmaczniejsza ekol. 15 nasion

06-02-2014, 11:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2 zł     
Użytkownik Irena461
numer aukcji: 3931702836
Miejscowość @
Licytowało: 1    Wyświetleń: 66   
Koniec: 06-02-2014 10:53:26
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dynia

 

 

 

 

 

 

 

1 sztuka   - 15 szt nasion

 

Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima)  japońska odmiana dyni olbrzymiej, o niedużych kulistych owocach,  pomarańczowej skórce,  żółtym miąższu ma więcej wartości zdrowotnych od pozostałych dyń. Można spożywać na surowo, gotować, zapiekać (także wydrążone całe, z wyciętą pokrywką i nadzieniem w środku np. z ryżu, kaszy jaglanej czy z grzybami), albo dodawać do ciasta, szczególnie wartościowa i słodka , zjadana także ze skórką.

IDEALNA NA ZUPĘ DYNIOWĄ - KREM / razem ze skórką/

 

Ma delikatnie smak. przypomina trochę mieszankę marchewki i ziemniaka. Posiada witaminy ; A, B1, B2, C, D, E, PP, składniki mineralne ; białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor, karoten. Ta odmiana wspomaga leczenie miażdżycy, wątroby, jelit, prostaty, zapobiega wrzodom żołądka i chorobom nowotworowym. Poprawia cerę, włosy i wzmacnia wzrok. Dynię Hokkaido naukowcy polecają często niemowlętom, gdyż jest zdrowsza od marchwi. Utarty miąższ można przykładać na rany i stłuczenia. Chcąc poprawić swoje zdrowie należy przeprowadzić dyniową kurację – codziennie przez miesiąc zjadać ją dwa razy dziennie, a zrezygnować z mięsa i tłuszczy zwierzęcych. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a więc jest bardzo wskazana dla osób odchudzających się.

Dynia osiąga wagę od 0,5  kg - 2,5 kg

w pelni dojrzale dynie można przechowywać  do 5-6 mcy w piwnicy

okres wegetacji  90-95 dni

Nasiona z własnej  uprawy


Dynia hokkaido w porównaniu z innymi odmianami jest niewielka, ale ma cienką i delikatną skórkę, dzięki czemu można ją gotować nawet ze skórką. Polecana jest szczególnie do zup, past i sałatek.