1 sztuka - 15 szt nasion
Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima) japońska odmiana dyni olbrzymiej, o niedużych kulistych owocach, pomarańczowej skórce, żółtym miąższu ma więcej wartości zdrowotnych od pozostałych dyń. Można spożywać na surowo, gotować, zapiekać (także wydrążone całe, z wyciętą pokrywką i nadzieniem w środku np. z ryżu, kaszy jaglanej czy z grzybami), albo dodawać do ciasta, szczególnie wartościowa i słodka , zjadana także ze skórką.
IDEALNA NA ZUPĘ DYNIOWĄ - KREM / razem ze skórką/
Ma delikatnie smak. przypomina trochę mieszankę marchewki i ziemniaka. Posiada witaminy ; A, B1, B2, C, D, E, PP, składniki mineralne ; białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor, karoten. Ta odmiana wspomaga leczenie miażdżycy, wątroby, jelit, prostaty, zapobiega wrzodom żołądka i chorobom nowotworowym. Poprawia cerę, włosy i wzmacnia wzrok. Dynię Hokkaido naukowcy polecają często niemowlętom, gdyż jest zdrowsza od marchwi. Utarty miąższ można przykładać na rany i stłuczenia. Chcąc poprawić swoje zdrowie należy przeprowadzić dyniową kurację – codziennie przez miesiąc zjadać ją dwa razy dziennie, a zrezygnować z mięsa i tłuszczy zwierzęcych. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a więc jest bardzo wskazana dla osób odchudzających się.
Dynia osiąga wagę od 0,5 kg - 2,5 kg
w pelni dojrzale dynie można przechowywać do 5-6 mcy w piwnicy
okres wegetacji 90-95 dni
Nasiona z własnej uprawy
Dynia hokkaido w porównaniu z innymi odmianami jest niewielka, ale ma cienką i delikatną skórkę, dzięki czemu można ją gotować nawet ze skórką. Polecana jest szczególnie do zup, past i sałatek.