Przedmiotem aukcji jest 10 nasion dyni Hokkaido Dynia Hokkaido należy do najbardziej znanych i poszukiwanych odmian na świecie. Ma posmak kasztanów jadalnych, który uwydatnia się podczas pieczenia. Należy do najsmaczniejszych dyń, mających wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Z dyni Hokkaido można robić doskonałe zupy (na ostro, wytrawnie, słodko, dodając mleko kokosowe, curry, chili, gałkę muszkatołową, imbir, słodką i ostrą paprykę i inne ulubione przyprawy czy dodatki). Wspaniale smakuje pokrojona w plastry i pieczona z oliwą i czosnkiem lub uduszona na parze, stanowiąc bogatą w witaminy i sole mineralne porcję warzyw do obiadu lub podstawę dowolnej sałatki (z ryżem, ciecierzycą, grzybami, kiszonym ogórkiem). Jest również doskonała do wszelkich surówek (w połączeniu z surową lub kiszoną kapustą, jabłkiem, porem, kukurydzą i in.). Można z niej przyrządzać gnocci, dodawać do ciast i ciasteczek, muffinek, bułek, chleba. Dynia ta jest idealnym warzywem dla dzieci, dorosłych, osób starszych - wszystkich, którzy chcą się zdrowo i smacznie odżywiać. Dynia hokkaido ma piękne, intensywne, pomarańczowe wybarwienie związane z dużą ilością karotenu. Pomarańczowy barwnik zawiera też luteinę, która wpływa pozytywnie na wzrok i chroni oczy przed promieniowaniem fioletowym. Dynia znana jest z antyrakowych właściwości. Jej szczególną cechą jest to, że nie trzeba jej obierać ze skórki – gotujemy czy pieczemy całą dynię, skórka mięknie podczas obróbki termicznej i nadaje się do spożycia. W pełni dojrzałe dynie można przechowywać do maja (wystarczy temperatura zwykłej blokowej piwnicy). Dynia hokkaido osiąga wagę od 0,5 – 3 kg. Okres wegetacji ok. 90-95 dni Zapraszam na inne moje aukcje, gdzie wystawiam nasiona rzadkich odmian dyń, nie do zdobycia w sklepach, rosnących z powodzeniem w Polsce. Dynie uprawiam od 10 lat, chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące uprawy. Kupując na moich aukcjach tylko raz płacisz za przesyłkę. |
|
|
|
|