Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

dynia ~~MIKOSHI~~ japońska kabocha~~ 6 sztuk

29-05-2012, 2:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.69 zł      Najwyzsza cena licytacji: 2.69 zł     
Użytkownik Marwikas
numer aukcji: 2331330786
Miejscowość Biala Podlaska
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 16   
Koniec: 18-05-2012 09:20:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Przedmiotem aukcji jest 6 nasion dyni Mikoshi





Bardzo popularna japońska odmiana dyni olbrzymiej o niewielkich gabarytach: 1- 2 kg, idealna do kuchni. Owoce okrągłe, spłaszczone, początkowo ciemnozielone, z czasem mocno ciemnieją, z dekoracyjnymi jasnymi smugami od spodu.
Miąższ ciemnożółty do pomarańczowego, gruby, słodki z delikatnym kasztanowym posmakiem.
Zastosowanie: dania kuchni japońskiej, smażenie, pieczenie, zapiekanki, zupy, leczo, kluski.
Okres dojrzewania: 120- 130 dni, przechowywania: 4- 6 miesięcy.




~~~~~~~~
Dla stworzenia optymalnych startowych warunków uprawy, dynie należy wysiewać w pojedyńczych doniczkach (obciętych butelkach PET, kubeczkach po jogurtach itp) ok 20 kwietnia, podlewać niezbyt często, kiełkują po ok 7 dniach do 2 tygodni, czasami dłużej, optymalna temperatura kiełkowania to 25 st C.
Do gruntu wysadzamy rośliny po 20 maja. Po ok miesiącu od wysadzenia rozpoczynamy nawożenie, dobrze sprawdza się gnojówka z pokrzyw. Zbiór na potrzeby bieżące- od połowy sierpnia, do dłuższego przechowywania- koniec września. Dynie ścinamy z ogonkiem, nie chwytamy za ogonek przy przenoszeniu owoców, gdyż po jego odłamaniu, szybko się zepsują. Warto je zostawić na 2-3 tygodnie by poleżakowały, dosuszyły się, następnie przenosimy do piwnicy.

~~~~~~~~~

Sprawdź również inne moje aukcje, na których znajdziesz smaczne i unikatowe odmiany !!

kupując na kilku moich aukcjach, za przesyłkę płacisz tylko raz !!