Przedmiotem aukcji jest 6 nasion dyni Mikoshi
Bardzo popularna japońska odmiana dyni olbrzymiej o niewielkich gabarytach: 1- 2 kg, idealna do kuchni. Owoce okrągłe, spłaszczone, początkowo ciemnozielone, z czasem mocno ciemnieją, z dekoracyjnymi jasnymi smugami od spodu.
Miąższ ciemnożółty do pomarańczowego, gruby, słodki z delikatnym kasztanowym posmakiem.
Zastosowanie: dania kuchni japońskiej, smażenie, pieczenie, zapiekanki, zupy, leczo, kluski.
Okres dojrzewania: 120- 130 dni, przechowywania: 4- 6 miesięcy.
~~~~~~~~
Dla stworzenia optymalnych startowych warunków uprawy, dynie należy wysiewać w pojedyńczych doniczkach (obciętych butelkach PET, kubeczkach po jogurtach itp) ok 20 kwietnia, podlewać niezbyt często, kiełkują po ok 7 dniach do 2 tygodni, czasami dłużej, optymalna temperatura kiełkowania to 25 st C.
Do gruntu wysadzamy rośliny po 20 maja. Po ok miesiącu od wysadzenia rozpoczynamy nawożenie, dobrze sprawdza się gnojówka z pokrzyw. Zbiór na potrzeby bieżące- od połowy sierpnia, do dłuższego przechowywania- koniec września. Dynie ścinamy z ogonkiem, nie chwytamy za ogonek przy przenoszeniu owoców, gdyż po jego odłamaniu, szybko się zepsują. Warto je zostawić na 2-3 tygodnie by poleżakowały, dosuszyły się, następnie przenosimy do piwnicy.
~~~~~~~~~
Sprawdź również inne moje aukcje, na których znajdziesz smaczne i unikatowe odmiany !!
kupując na kilku moich aukcjach, za przesyłkę płacisz tylko raz !!