Nawet gdy słońce staje się tylko wspomnieniem, a jedyną rzeczą przypominającą o wakacjach jest piasek na klapkach, nie poddawaj się zimowym smutkom. W serii "Na zawsze lato" Nigella Lawson przyrządza potrawy którym nie można się oprzeć i które można jeść o każdej porze roku. Wychodzi też z kuchni, aby nadać rodzinnym piknikom, grillom oraz jedzeniu na plaży niepowtarzalny styl.
Potrawy z całego świata: od włoskich makaronów do pieczywa z Bliskiego Wschodu; od wietnamskich sałatek po marokańską jagnięcinę – kuchnia Nigelli nie zna granic. Lato w kuchni nie kończy się wraz z kalendarzowym, nawet jeśli mija pora na produkty sezonowe. Nigella udowadnia, że nawet w środku zimy możemy poczuć promyki letniego słońca. "Nigella na zawsze lato" to seria o łatwym gotowaniu i łatwym jedzeniu. Proste przepisy pozwolą poczuć, że lato niekoniecznie musi się kończyć, i, że kuchnia – mówiąc słowami Nigelli – "to nie miejsce , z którego uciekasz, ale takie, do którego uciekasz".
Nigella Lawson jest autorką sześciu książek o gotowaniu oraz siedmiu programów kulinarnych (w tym pięciu seryjnych) za które otrzymała wiele nagród, między innymi "Autora roku" w plebiscycie British Book Awards 2000.
Odcinki:
1. Na żółto.
Zupa szczęścia
Sardynki z salsą cytrynową
Sałatka z krewetek i cytryny
Letnia sałatka z zimną wołowiną
Drink "kropla cytryny"
Kurczak pieczony z czosnkiem, tymiankiem i cytryną
Pieczone główki sałaty
Chrupiące koltleciki jagnięce
Ananas z malibu i polewą czekoladową
2. Na czarno.
Wietnamska sałatka z czarnego ryżu, krewetek, chili i imbiru
Makaron z muszlami i cherry
Angielsko-włoski deser biszkoptowy z kremem mascarpone i jeżynami
Czarno-niebieski stek
3. Na różowo.
Pikantny barszcz na zimno z przyprawami, limonką i śmietaną
Sałatka z arbuza, sera feta i mięty
Angielski letni deser z rabarbarem i wanilią
Bułgarska sałatka z pszenicy i jagnięciny
Truskawki z wodą różaną
Truskawki z cukrem, octem balsamicznym i bitą śmietaną
Fragonard – drink z truskawek z cukrem i białym musującym winem
Domowe lody truskawkowe
4. Na biało.
Placuszki z ricotty
Mus z owoców marakui i białej czekolady z malinami
Biała dama
Roladki w papierze ryżowym z makaronem ryżowym, ziołami i ogórkiem
Rybne curry
5. Na czerwono.
Marynowane żeberka z papryczką chili, imbirem i dymką
Spaghetti z papryczkami pepperoni, czosnkiem i oliwą
Lody z pikantnym syropem chili
Maliny w galaretce z chardonnay
Makaron linguine z sosem krabowym i ziołami
Filety rybne z marchewką, cebulą i papryczką chili
6.Na brązowo.
Kurczak z za'atar i syryjską sałatką z chlebem pita
Figi z arabskich nocy
Makaron z mąki gryczanej na zimno z ziarnami sezamowymi
Tuńczyk w grubo mielonym pieprzu z brokułami i imbirem
Czekoladowy tort Pawlowej z malinami
7.Na zielono.
Drink z miętą
Sałatka z kalmarami, miętą i kolendrą
Zielona sałata ze świeżą miętą i serem halloumi
Omlet korsykański
Placki z cukinii z serem feta
Kurczak "Złote gody" z mango, chili i dymką
Cesarska Kleopatra z kurczakiem, awokado i parmezanem
Koktajl "Mint Julep" z brzoskwiń, mięty i burbona
8.Na bursztynowo.
Pilaw z kurczaka z szafranem i orzechami
Semifreddo z miodem
Pizza z płaskiego chlebka z pomidorami, miętą i serem halloumi
Pizza z płaskiego chlebka z za'atar
Pieczona jagnięcina po marokańsku z sałatką tzatziki
|