|
durgol® swiss espresso®
2x 125 ml
Coffee Innovations Award 2008
Termin przydatności: 05.2016
|
Unikniesz wizyty i kosztów związanych z odkamienianiem ekspresu przez serwis. Oszczędzasz więc swój czas i pieniądze. Nie mówiąc już o kosztach naprawy zepsutego ekspresu przez kamień.
durgol swiss espresso to bezbarwny płyn i tylko taki zalecany jest przez producenta do ekspresów ciśnieniowych. Płyn o zabarwieniu niebieskawym to durgol express, który może uszkodzić uszczelki Twojego ekspresu. |
|
|
|
|
durgol® swiss espresso® jest specjalnym odkamieniaczem dedykowanym dla ekspresów kawowych wszystkich marek - pełno- i półautomatów, systemów pad-owych i kapslowych.
Również bezproblemowo mogą być odkamieniane ekspresy filtrowe oraz czajniki do wody, choć do tego służy durgol® express.
durgol® swiss espresso® jest wysokowydajnym, prostym i bezpiecznym w użyciu środkiem, gwarantuje bezproblemowe i szybkie odkamienienie bez dodatkowego czasu potrzebnego na jego działanie. Regularne stosowanie przyczynia się do optymalnej jakości waszych ekspresów i przedłuża ich żywotność dzięki specjalnej formule ochronnej. Nie pozostawia po sobie żadnych pozostałości. Maszyna po odkamienieniu i końcowym przepłukaniu jest bezpieczna dla żywności.
Uwagi praktyczne Opakowanie durgol® swiss espresso® składa się z 2 buteleczek po 125ml, gdzie jedna buteleczka wystarcza na jedno odkamienianie urządzenia. Jeżeli zbiornik ekspresu przekracza 1,5 litra, zalecane jest dolanie wody do stanu. Zwiększanie ilości płynu podnosi jego ogólną absorpcję osadów wapnia, nie jest czynnikiem przemawiającym za stosowaniem 2 opakowań przy regularnym odkamienianiu. Jeżeli po zastosowaniu 125ml płynu nie wystarcza, wskazane jest wówczas powtórzenie procesu odkamnieniania drugą buteleczką. Przed procesem odkamieniania i płukania należy usunąć filtry wody, a po procesie ponownie je zainstalować. |
Dlaczego należy odkamieniać ekspresy? Odkładający się kamień w ekspresach może naruszyć jakość parzonej kawy oraz żywotność maszyny: - kamień prowadzi do zwiększenia czasu wrzenia wody oraz złego przekazywania ciepła, co prowadzi do niskiej jakości parzonej kawy, - kamień tworzy się w maszynach stopniowo i może je całkowicie zablokować. Dodatkowo kamień prowadzi do korozji ekspresu. Oba mogą prowadzić do uszkodzenia ekspresu. - kamień zwiększa również zużycie energii i obciąża przez to środowisko.
Aby zachować optymalną jakość parzonej kawy oraz długą żywotność ekspresu, jest ważne, aby systematycznie i w odpowiednim czasie go odkamieniać.
Idealny odkamieniacz gwarantuje, przy odpowiednim składzie, szybkie i pełne odkamienienie przy jednoczesnej ochronie zastosowanych materiałów w urządzeniu.
Firma (i ja) nie ponosimy odpowiedzialności za niewłaściwe stosowanie preparatu w urządzeniach, niezgodnie z zaleceniami producenta urządzenia.
|
WAŻNE !!!! Dlaczego nie zaleca się stosowania soku cytryny i octu??
Podczas odkamieniania za pomocą soku cytryny mogą tworzyć się osady, które mogą zatkać przewody i wentyle ekspresu. Dodatkowo sok cytryny może spowodować utwardzenie się kamienia. Ostatecznie odkamienianie za pomocą soku cytryny jest 10x wolniejsze niż przy zastosowaniu durgol® swiss espresso®.
Zastosowaniu octu i esencji octu, poprzez zawarte w nich środki smakowe, powoduje nieprzyjemny zapach przy odkamienianiu. Do tego tworzywa sztuczne w ekspresie z czasem przejmują zapach, który będzie przenosić się na smak kawy. Czas odkamieieniania jest ponad 10x wolniejszy niż durgol® swiss espresso®.
Kiedy należy odkamieniać ekspresy??? Ze względu na rodzaj maszyny odpowiedni czas odkamienienia ekspresu można rozpoznać po: - ekspresy z pokazywanym czasem odkamieniania: Należy ustawić ekspres wg. zaleceń producenta oraz odpowiedni wprowadzić twardość wody. Twardość wody można zmierzyć sobie samemu, za pomocą specjalnych testerów. Kiedy tylko zaświeci się odkamienianie, należy to bezzwłocznie wykonać. - ekspresy bez pokazywania czasu odkamieniania: Zaleca sie odkamienianie w przypadku stwierdzenia wolniejszej lub nieregularnej pracy ekspresu lub pogorszenia się jakości pianki (Crema)
|
Zalety i ochrona środowiska durgol® swiss espresso® jest bardzo wydajny i jednocześnie chroni ekspres: jest do 10x szybszy od innych markowe odkamieniacze. Jedna porcja 125ml może usunąć do 10g kamienia i to wystarcza, aby za jednym razem odkamienić systematycznie odkamieniany ekspres. durgol® swiss espresso® nie pozostawia po sobie żadnych chemicznych pozostałości po odkamienianiu i ostatecznie przepłukaniu. Jest bezzapachowy i nie pozostawia żadnego smaku. durgol® swiss espresso® przez reakcję kwasów z kamieniem tworzą się sole, kwasy w tym przypadku się neutralizują. Dzięki dużej możliwości odkamieniania dawkowanie jest oszczędniejsze i przyjazne dla środowiska. Również opakowanie PET jest przyjazne dla środowiska i do ponownego przetworzenia.
|
Odkamienianie i płukanie maszyn z programem odkamieniania |
- Jedną porcję (125 ml) durgol® swiss espresso® wlać do
zbiornika na wodę
- Jeżeli w instrukcji obsługi producenta ekspresu jest
umieszczona informacja o rozcieńczeniu preparatu, należy się do niego stosować. Włączyć program odkamieniania. W przypadku błędu w ilości płynu odkamieniającego, należy dolać wody do zbiornika do momentu, aż wystartuje program.
- Zużyty płyn należy zbierać do odpowiedniej wielkości
naczynia, tak umieszczonego, aby zminimalizować pryskanie. Płyn może być gorący!!!
- Maszynę, w zależności od możliwości programu, zwykłą
wodą przepłukać - włączyć jedne z programów.
- Teraz można już zrobić następną perfekcyjną kawę espresso.
|
Odkamienianie i płukanie maszyn bez programu odkamieniania |
- Jedną porcję (125 ml) durgol® swiss espresso® wlać do
zbiornika na wodę
- Taką samą ilością rozcieńczyć preparat wodą sieciową
- Przepuścić płyn przez ekspres. Jeżeli proces nie może
wystartować, należy dolać zwykłej wody do zbiornika, do momentu, aż program wystartuje. Może się to zdarzyć w przypadku zbiornika pow. 0.5 litra.
- Zużyty płyn należy zbierać do odpowiedniej wielkości
naczynia, tak umieszczonego, aby zminimalizować pryskanie. Płyn może być gorący!!!
- Po odkamienieum pojemnik przepłukujemy wodą i do dwóch
razy przepuszczamy przez proces maszyny czystą wodę.
- Teraz można już zrobić następną perfekcyjną kawę espresso.
|
|
|
|
|
|
|
C H C E S Z DOWODÓW POTWIERDZAJĄCYCH SKUTECZNOŚĆ durgol® swiss espresso®?
Poniższe porównanie zostało przeprowadzone w laboratorium firmy during AG w temperaturze pokojowej i przedstawia skuteczność poszczególnych odkamieniaczy. Działaniu poddano naturalny kamień marmurowy tworzący się naturalnie, którego gęstość i twardość jest znacznie większa, niż kamienia tworzonego w warunkach domowych. Przekłada się to na szybkość działania i skuteczność.
Zastosowanie odkamieniaczy o słabszej skuteczności powoduje niecałkowite odkamienienie ekspresu, co w rzeczywistości prowadzi do konieczności przeprowadzania częściej czynności odkamieniania. Niecałkowite odkamienienie doprowadzi w końcu do całkowitego zatkania ekspresu, a jego naprawa w takim przypadku może być kosztowna, nie wspominając o gwarancji, która nie przewiduje napraw gwarancyjnych przy osadach wapiennych.
WNIOSKI Najlepsi konkurenci w porównaniu do swiss espresso usuwają w 40% osady wapienne, więc należałoby przeprowadzić operację odkamieniania 3-krotnie, co wydłuża znacznie czas i koszt takiej operacji.
|