Owoce GOJI nazywane „owocami długowieczności”, należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie- od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. GOJI hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu, wymieniając m.in.: pomoc w schorzeniach wątroby, wzmacnianie i regulację pracy układu trawiennego, poprawę ostrości widzenia, wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego, poprawianie potencji, wzmacnianie organizmu, korzystne oddziaływanie na ogólną kondycję fizyczną organizmu, opóźnianie procesów starzenia.
Zastosowanie owoców GOJI w kuchni
W kuchni chińskiej stosuje się suszone wilcze jagody, które przed spożyciem są moczone i gotowane. Także na Zachodzie suszone owoce propagowane są jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Dodaje się je do ryżu, zup oraz z warzywami do potraw z kurczaka czy wieprzowiny. Jagody mogą być również przygotowywane jako herbatka ziołowa, lub dodawane do herbaty typu pu-erh. Można je również spożywać w postaci soku.