Błonnik Owsiany koncentrat w saszetkach
BETAVEN w saszetkach 7g jest wysokobłonnikowym koncentratem obłuszczonego ziarna owsa.
Zastosowana technologia umożliwia uzyskanie produktu znacznie wzbogaconego w subaleuronową warstwę ziarna. To w niej znajduje się beta-glukan, substancja dzięki której owies już od ponad 2000 lat stosowany jest w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i układu krążenia. BETAVEN zawiera również dużą ilość delikatnego błonnika nierozpuszczalnego oraz cenne witaminy i antyoksydanty.
Badania kliniczne dowodzą, że spożywanie produktów owsianych bogatych w beta-glukan jest korzystne między innymi w:
- zmniejszeniu wchłaniania tłuszczy i cholesterolu
- obniżaniu indeksu glikemicznego pokarmu
- stymulowaniu układu immunologicznego
- łagodzeniu podrażnień przewodu pokarmowego
- wywoływaniu uczucia sytości
- wspomaganiu rozwoju korzystnej flory jelitowej
- łagodzi skutki zespołu drażliwego jelita (łac. colon irritabile)
Do produkcji wykorzystuje się ziarna owsiane. Pierwszym etapem jest usunięcie plewki kwiatowej, czyli łuski. Dzięki usunięciu martwych tkanek zdrewniałej celulozy, z której zbudowana jest łuska, Betaven, w odróżnieniu od innych owsianych preparatów błonnikowych, jest bardzo dobrze tolerowany i nie powoduje podrażnień śluzówki. Drugim etapem, podobnie jak przy produkcji kaszki owsianej, jest proces hydrotermicznej stabilizacji. Kolejne etapy polegają na redukowaniu ilości węglowodanów, białka i tłuszczu w taki sposób, żeby w produkcie końcowym zachowana została możliwość ich synergicznego oddziaływania. Dzięki temu Betaven będąc skoncentrowanym preparatem błonnikowym zachowuje właściwości pozbawionej kalorii, delikatnej owsianki. Jedynym medium mającym bezpośredni kontakt z ziarnem owsa jest para wodna o entalpii zależnej od etapu produkcji oraz odmiany gatunkowej owsa. Nie stosuje się enzymów, rozpuszczalników ani innych aktywnych substancji chemicznych. Technologię produkcji opracowano dla czterech odmian owsa: Jawor, Gniady, Bachmat i Bohun, które wybrano spośród 28 odmian zarejestrowanych w Polsce. BETAVEN zastępuje suplementy diety zawierające błonnik, nie powodując podrażnienia jelit, ponadto zawarte w nim dodatkowe składniki działają korzystnie przy wielu schorzeniach i dolegliwościach.
Wartość odżywcza
|
w 7g |
w 21g |
Wartość energetyczna |
12,6 kcal (52,5,7kJ) |
37,8 kcal (157,5kJ) |
Białko |
1,30g |
4,00g |
Węglowodany przyswajalne |
0,70g |
2,10g |
Tłuszcz |
0,60g |
1,70g |
Błonnik całkowity w tym: |
4,20g |
12,60g |
-nierozpuszalny |
2,20g |
6,70g |
-rozpuszczalny |
2,00g |
5,90g |
Skład preparatu: koncentrat obłuszczonego ziarna owsa Avena Sativa.
![](http://ultrapanel.pl/ping.php?id=20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>181&panel=13477)