Pochodzenie: Obszar śródziemnomorski, powszechnie uprawiany w pojemnikach na całym świecie.
Drzewo truskawkowe (Arbutus unedo) to mały, wieczniezielony krzew lub drzewo o wysokości w ojczyźnie maksymalnie do 12 metrów. Kora czerwonobrązowa do brązowej. Liście ozdobne, błyszczące, ciemnozielone o długości do 10 cm. Kwiatostany bardzo ładne, zwisające, kształtem przypominające polskie konwalie barwy białej do jasnoróżowej. Owoce okrągłe, o kształcie przypominającym truskawki, żółtawe, po dojrzeniu intensywnie czerwone. Lekko kwaskowate, bardzo smaczne.
Rozmnażanie z nasion
Drobne nasiona powinny być tylko lekko przykryte mieszanką do wysiewu nasion z dodatkiem piasku lub perlitu, i przez okres 1-2 miesięcy stratyfikowane w lodówce. W tym czasie należy szczególną uwagę zwracać na wilgotność podłoża. Powinno ono być wilgotne, ale nie mokre. Absolutnie nie może wyschnąć. Po okresie stratyfikacji przenosimy nasiona do jasnego, ciepłego pomieszczenia o temperaturze 20°C. Nasiona kiełkują bardzo nieregularnie, często dopiero po kilku tygodniach/miesiącach.
WYSIEW: możliwy całoroczny - szczególnie polecany wiosna i jesień.
Drzewo truskawkowe bardzo dobrze czuje się jako roślina tarasowa uprawiana w pojemniku, musimy jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad. Latem powinna stać w jasnym, przewiewnym miejscu, zimą musimy zapewnić jej światło i temperaturę 5-10°C (jasna piwnica, lekko podgrzewany garaż). Starsze, duże egzemplarze można w cieplejszych rejonach kraju uprawiać w gruncie. Powinniśmy wtedy szczególną uwagę zwrócić na dobór osłoniętego od wiatrów stanowiska i odpowiednie zabezpieczenie przed mrozem.
Niekorzystnie reaguje zarówno na suszę, jak i na wodę stojącą w pojemniku, dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na to, aby podłoże było ciągle lekko wilgotne. Podlewać wodą miękką (deszczówką), w okresie zimowym tylko sporadycznie.
Nawożenie od marca do września nawozami wieloskładnikowymi lub wiosną nawozami długodziałającymi .
Odporny na mrozy do -10°C.