klasa Extra -7 g netto
(na 25-30 litrów), selekcjonowana
Wino to napój uzyskany w wyniku fermentacji alkoholowej z soku winogron lub innych owoców, ziół, zbóż itp.
Fermentacja alkoholowa to beztlenowy, enzymatyczny rozpad cukrów. W efekcie (C6H12O6 ----> 2C2H5OH + CO2 + 24 kcal) powstaje alkohol etylowy, dwutlenek węgla (oraz grupa związków aromatycznych), wydziela się też energia cieplna.
O rodzaju i smaku wina decydują jego składniki: alkohol etylowy, cukry, składniki mineralne (sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, jod, fosfor, chlor), substancje białkowe, barwniki, związki aromatyczne i garbniki, witaminy B, C, PP.
Zauważono wiele oznak zdrowotnego działania wina. Używane z umiarem dodatnio wpływa ma układ krążenia, pracę nerek, żołądka, systemu nerwowego i innych.
Wina zawierają od 8-10 (słabe-lekkie) poprzez 10-14 (średnie-stołowe) do 14-18 (mocne-deserowe) procent alkoholu. Im mocniejsze wino tym dłużej można je przechowywać.
Kupując w Naszym Sklepie masz gwarancje, że zakupiony towar jest:
- w 100 % oryginalny
- pochodzi z legalnego źródła
- ma długą datę ważności.