VR 44 (10g)
Do wznowienia fermentacji, do win musujących
Jesteś twórcą wina. Pracujesz ciężko nad nowym nastawem, dobierasz owoce, drożdże. Dzieło rusza. W trakcie procesu coś jednak idzie nie tak i wszystko trzeba wylać i zaczynać od nowa. Nie poddasz się przecież, chociaż serce boli patrzeć na marniejący nastaw.
Jest rada, by tego typu wypadki przestały się zdarzać. Drożdże winiarskie VR 44 są idealne, gdy musisz ratować nastaw, z którym dzieje się coś niespodziewanego. Nie chcesz przecież znów patrzeć tylko jak Twoja idealna mieszanka owocowa, lub ulubiony szczep winogron idzie na marne, prawda? To działa też w drugą stronę, jeżeli rozpoczynasz nowy proces produkcyjny, z początku wszystko idzie dobrze a później… gaśnie przedwcześnie. Drożdże winiarskie VR 44 i wtedy przyjdą Ci z pomocą.
Wiadomo, że to winiarz jest odpowiedzialny za wszystko, co się dzieje podczas produkcji tak szlachetnego trunku jakim jest wino. Przyznaj jednak przed samym sobą, że nad wszystkim nie zapanujesz. Drożdże winiarskie VR44 jako agresywne, szybko przejmą kontrolę nad zastawem i dopilnują tego, czego Ty zrobić nie możesz. Ale pamiętaj – to nadal Twoje wino.
Charakterystyka fermentacji:
- Szczep - charakter Killer, umożliwia dobre rozwiązania problemów i szybki start fermentacji
- Kompletna i regularna fermentacja cukrów
- Temperatura fermentacji: 10 °C do 40 °C
- Tolerancja alkoholu: 16%
- Niskie wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
- 16.5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
- Niska produkcja SO2 i aldehydu octowego (<30 mg / l)
- Niska produkcja kwasowości lotnej (<0,24 g / l)
- Mała produkcja piany podczas fermentacji
Wskazania przy stosowaniu VR 44 jest odpowiedni do prowadzenia wszystkich rodzajów fermentacji, nawet tych w trudnych warunkach.
- Wina czerwone:
VR 44 pozwalają na produkcję gatunkowych, prestiżowych win czerwonych z zachowaniem charakterem terrori (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Barbera, Sangiovese Teroldego ...).
Prise de mousse:
VR 44 są bardzo dobre do wtórnej fermentacji (w butelce metodą klasyczną lub w zbiorniku metodą Charmat), dają bardzo dobre wyniki w produkcji wszystkich rodzajów win musujących, a zwłaszcza w szampanach i cavach.
Wina białe:
VR 44 idealnie nadają się do fermentacji w kontrolowanej temperaturze ( Chardonnay, Sémillon, Trebbiano, Malvasia, Pinot Griggio...).
Sposób użycia:
Drożdże VR 44 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 stopni Celsjusza. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
Wina białe i czerwone: 2 g/10l
Wznowienie fermentacji: 3-4 g/10l
Prise de mousse: 1,5-4 g/10l
Sposób przechowywania:
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza ( najlepiej przechowywać w lodówce)
..:: Zapraszam na moje inne aukcje ::..