Polska Rada Winiarstwa
Sprzedawcą jest firma LeMag
Wieloletni członek Polskiej Rady Winiarstwa
Regulamin aukcji
Przedmiot za pobraniem wysyłam tylko osobom z co najmniej 5 pozytywnymi komentarzami.
Dane do wpłaty
Nr konta bankowego:
42 1140
[zasłonięte] 2
[zasłonięte]0040002
[zasłonięte] 616596
Kontakt
Telefon: 46
[zasłonięte] 59
Mail:
[zasłonięte]@neostrada.pl
NDA 21 (50g)
Do jakościowych czerwonych win owocowych i gronowych
Firma LeMag jest jedynym przedstawicielem w Polsce największego drożdżowego koncernu na świecie (Lesaffre). Na rynku Polskim działamy od 1994 roku. W tym czasie zdobywając wielu przyjaciół oraz wiernych klientów, zajmowaliśmy się dystrybucją drożdży winiarskich oraz innych produktów związanych z tworzeniem wina. Nasz sukces został osiągnięty dzięki ciężkiej pracy, fachowym poradom jak i jakości oferowanych przez nas produktów. Z naszych produktów z powodzeniem korzysta znakomita większość profesjonalnych winiarzy i miodosytników. Teraz nadszedł czas byśmy mogli wesprzeć i drobnych winiarzy domowych by dzięki produktom najwyższej jakości mogli oni tworzyć wina i miody pitne które będą nie tylko zniewalać smakiem ale i pozytywnie oddziaływać na zdrowie.
Oferujemy Państwu na naszej aukcji drożdże winiarskie NDA 21. Zostały one wyodrębnione w regionie Nero d'Avola, na Sycylii. Szczep ten jest wynikiem czteroletnich badań prowadzonych przez Regionalny Instytut Wina i Winorośli we współpracy z prestiżowymi sycylijskimi winnicami.
Charakterystyka fermentacji:
- Silna i szybka fermentacja (6 do 7 dni)
- Bardzo dobra tolerancja alkoholu: do 16 % obj.
- Niskie wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
- 17,6 g cukru daje 1% obj. alkoholu
- Wysoka produkcja glicerolu: do 8 g/l
- Niska produkcja związków siarki i karbaminianu etylu
- Niska produkcja aldehydu octowego: <26 mg / l
- Niska produkcja kwasowości lotnej <0,25 g / l (kwasu octowego)
-Kompleksowy i ciekawy bukiet spowodowany jest odpowiednią ilością alkoholi wyższych
-Niska absorpcja pigmentu
Wskazania przy stosowaniu - Do czerwonych win typu ‘Nowy Świat’
-NDA 21 są zalecane do produkcji harmonijnych, intensywnych i owocowych win z krótkim czasem fermentacji. Wysoka produkcja glicerolu daje winom okrągłość i doskonałą równowagę produktu końcowego. Ponadto niski poziom absorpcji pigmentów przez ścianki komórkowe pozwala na produkcję win o wyjątkowo intensywnych barwach.
-Stosowanie szczepu NDA 21 daje optymalne rezultaty przy międzynarodowych odmianach winogron , takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Wina produkowane przy pomocy w/w drożdży charakteryzują się intensywnymi, trwałe owocowymi i ostrymi nutami.
Sposób użycia:
Drożdże NDA 21 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 stopni Celsjusza. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina spokojne 20g/1hl
wznowienie fermentacji 30g/1hl
Sposób przechowywania:
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza
( najlepiej przechowywać w lodówce)