Polska Rada Winiarstwa
Sprzedawcą jest firma LeMag
Wieloletni członek Polskiej Rady Winiarstwa
Regulamin aukcji
Przedmiot za pobraniem wysyłam tylko osobom z co najmniej 5 pozytywnymi komentarzami.
Dane do wpłaty
Nr konta bankowego:
42 1140
[zasłonięte] 2
[zasłonięte]0040002
[zasłonięte] 616596
Kontakt
Telefon: 46
[zasłonięte] 59
Mail:
[zasłonięte]@neostrada.pl
PENEDES
Oferujemy Państwu na naszej aukcji drożdże winiarskie PENDES. Wybór tego szczepu zalecany jest szczególnie w celu zachowania typowych cech winogron szczepu Pinot. Pozwala tworzyć wina o zdecydowanej i potężnej strukturze. Zalecane dla Pinot Noir, Gamay i Shiraz. Został on wyselekcjonowany w Hiszpanii.
Charakterystyka fermentacji:
-Krótki okres startu i szybka fermentacja
-Całkowita fermentacja cukrów
-Tolerancja alkoholowa: 17 % obj.
-Fermentacja w temperaturze od 14 °C
-Duże wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
- 16,5 g cukru daje 1% obj. alkoholu
- Niska produkcja kwasowości lotnej
- Niska produkcja dwutlenku siarki
- Duża odporność na dwutlenek siarki
Szczep PENDES pozwala wytworzyć i utrzymać kolor oraz strukturę podczas leżakowania w beczkach. Rozwija nuty owocowe (wiśni) oraz korzenne i dymne.
Sposób użycia:
Drożdże Pendes powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 stopni Celsjusza. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina czerwone 10g/50l
Sposób przechowywania:
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza
( najlepiej przechowywać w lodówce)
..:: Zapraszam na moje inne aukcje ::..